Johanes Han/ Foto: FoNet, Marija Đoković

Han: Razmena teritorija mogla bi da bude deo sporazuma Srbije i Kosova

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da bi razmena teritorija između Srbije i Kosova mogla da bude deo pravno obavezujućeg sporazuma, naglasivši da je jedini preduslov za EU da svaki sporazum mora da doprinese miru i stabilnosti regiona.

U razgovoru za “Vašington post” tokom nedavne posete SAD, Han je izrazio nadu da će rešenje spora oko imena Makedonije poslužiti kao preteča za rešavanje drugih konflikata na Zapadnom Balkanu, uključujući i zastoj u dijalogu Srbije i Kosova. Govoreći o mogućem prilagođavanju granice, Han je naglasio da bi pravno obavezujući sporazum dve strane pokrio i oblasti šire od pitanja granice i da “jedan od ključnih elemenata budućeg sporazuma mora biti poštovanje manjinskih prava”. “U ovom trenutku niko ne može da predvidi šta bi mogao da bude konačan ishod. Moguća razmena teritorija bi, u svakom slučaju, mogla da bude, ako hoćete, poslednji delić veće slagalice… Jedini preduslov koji smo postavili jeste da bilo kakav bilateralni sporazum mora da doprinese miru i stabilnosti regiona”, rekao je Han. Po njegovim rečima, politički sporazum na uštrb drugih bio ni neprihvatljiv za EU. Povodom ocena da bi povlačenje SAD sa vodeće pozicije u politici prema Zapadnom Balkanu moglo da destabilizuje taj region, Han je, kako navodi “Vašington post”, ponudio drugačiji pristup. “To je neka vrsta laganog vraćanja u normalu”, rekao je dodajući da 75 odsto trgovinske razmene region obavlja sa zemljama EU. Po mišljenju Hana, u pitanju je na neki način samo reakcija na situaciju na terenu, jer SAD nemaju gotovo nikakve poslovne interese u regionu. “SAD su ranije bile u vođstvu zbog NATO intervencije… Situacija se promenila… Ako pogledam u širem vremenskom okviru, u regionu ima napretka. Na primer, ako bi na terenu bilo nekih sukoba između Srbije i Kosova, u prošlosti bi lako vodilo u nasilje, dok danas lideri uzimaju telefon i zovu jedan drugog”, rekao je Han za “Vašington post”. On je kazao da je tokom i neposredno posle ratova 1990-ih, Vašington, a ne Brisel bio lider politike prema regionu, ali da je danas drugačije. “SAD veoma podržavaju EU u regionu i oko njega, ali verujem da su srećni što smo mi preuzeli vođstvo”, napomenuo je Han.

A predsednik Kosova Hašim Tači rekao je za britanski “Gardijan” da je dogovor o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, sličan istorijskom sporazumu Grčke i Severne Makedonije, i dalje moguć tokom ove godine uprkos problemima poslednjih meseci. “Moramo da sednemo za sto, čak i sa najvećim neprijateljem, ali bez bilo kakvih preduslova i pokušamo da saslušamo jedni druge”, rekao je Tači, uoči sastanka balkanskih lidera u Berlinu 29. aprila. “Gardijan” ukazuje da su razgovori dve strane prekinuti od novembra prošle godine, kada je Kosovo uvelo takse od 100 odsto na robu iz Srbije. Tači je rekao da nema planova da se ukinu takse, ali je naglasio potrebu za brzim napretkom. “Gardijan” podseća da Srbija insistira na ukidanju taksi, kao preduslov za početak pregovora i dodaje da su takse dovele i do ostavke četiri gradonačelnika na severu Kosova. Tači je napomenuo da bi “demarkacija granica” bila deo svakog sveobuhvatnog sporazuma o uzajamnom priznanju, dodajući da ne može biti granica po etničkim linijama. “To je nemoguće, i Kosovo i Srbija će ostati multietničke države”, kazao je Tači.