Angela Merkel / Foto: Fonet/AP, Markus Schreiber

Merkel i Makron organizuju konferenciju o Zapadnom Balkanu

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron organizovaće krajem aprila u Berlinu konferenciju na koju su pozvane zemlje Zapadnog Balkana, kao i Hrvatska, Slovenija, ali i predstavnici Evropske komisije, saopšteno je u Berlinu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Na konferenciji 29. aprila očekuju se najviši predstavnici tih zemalja”, rekao je neimenovani član nemačke vlade za agenciju DPA. Radio Slobodna Evropa saznaje da je na skup pozvan i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, koji bi tek trebalo da potvrdi učešće. U međuvremenu, portparolka EU Maja Kocijančič već je potvrdila da će na konferenciji u Berlinu učestvovati i visoka predstavnica EU Federika Mogerini. Kako javlja DPA, nemačka kancelarka i francuski predsednik s gostima žele da raspravljaju o izazovima u regionu, posebno o odnosima Srbije i Kosova, prenosi “Al Džazira Balkans”. Nemačka i Francuska su i pokretači takozvanog Berlinskog procesa, koji je počeo 2014. godine, u cilju stabilizacije bezbednosti i poboljšanja političkih i ekonomskih odnosa među zemljama Zapadnog Balkana, među kojima su, kako se ističe, Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Severna Makedonija i Srbija. Iduća konferencija u sklopu Berlinskog procesa biće održana početkom juna u Poljskoj.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj najavio je da će prisustvovati sastanku u Berlinu i pozvao predsednika Hašima Tačija da se usaglase oko tog sastanka sa predstavnicima Beograda, jer će, u suprotnom, “pojasniti svoje stavove protiv podele Kosova”. Haradinaj je rekao da ideja o podeli nema podršku na Kosovu i da je to “jasno i njenom inicijatoru”, Tačiju. Iz kabineta predsednika Crne Gore Mila Đukanovića saopšteno je da je on dobio zajednički poziv Merkel i Makron za učešće na sastanku u Berlinu. “Na sastanku će biti razmotrena aktuelna situacija u regionu, u svetlu dogovora Severne Makedonije i Grčke, i dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova”, navodi se u saopštenju, koje prenosi RTCG. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je ponovio da neće da podleći pritiscima i da će sa Prištinom dijalog nastaviti pošto ukinu takse na robu iz Srbije.