Džulijan Asanž / Foto: Printscreen

Britanska policija uhapsila Džulijana Asanža, osnivača “Vikiliksa”

Vestminsterski sud proglasio je krivim osnivača “Vikiliksa” Džulijana Asanža zbog kršenja uslova za puštanje uz kauciju.

Izricanje kazne očekuje se 2. maja, a na osnovu osuđujuće presude Asanžu preti do 12 meseci zatvora. Suočava se i sa mogućim izručenjem SAD, koje ga traže zbog objavljivanja desetina hiljada tajnih vladinih dokumenata. Inače, juče je objavljen snimak na kojem se vidi kako Asanža izvode iz zgrade ambasade Ekvadora u Londonu i ubacuju ga u policijski kombi. On je uhapšen samo šest dana nakon što je “Vikiliks” na “Tviteru” objavio da će njihovom osnivaču biti ukinut azil, navodeći da će izgovor biti afera “INA papiri”, koji predstavljaju zbirku dokumenata u kojima se ekvadorski predsednik optužuje za korupciju. “Danas objavljujem da su nepristojno i agresivno ponašanje gospodina Džulijana Asanža, kao i neprijateljske i preteće deklaracije njegove organizacije upućene protiv Ekvadora, a posebno kršenje međunarodnih sporazuma, doveli situaciju do tačke u kojoj je azil gospodina Asanža neodrživ”, rekao je predsednik Ekvadora Lenin Moreno. Šest godina i 10 meseci – toliko je australijski uzbunjivač proveo u ekvadorskoj ambasadi. Azil je zatražio da ne bi bio izručen Švedskoj zbog otpužbi za seksualne delikte. Ta optužnica je povučena maja 2017. godine, ali su ga britanske vlasti uhapsile zbog povrede “odredbe uslovnog držanja na slobodi”. Predsednik Ekvadora tvrdi da je dobio garancije britanskih vlasti da Asanž neće biti izručen zemlji u kojoj postoji mogućnost smrtne kazne. Tu dakle spadaju i SAD, u kojima Asanža čeka proces zbog objavljivanja stotina hiljada tajnih depeša i dokumenata 2010. godine, koja se tiču ubijanja civila u ratovima u Iraku i Avganistanu, i u kojima su obelodanjene brojne sporne prakse Pentagona.

Vest da je Asanž uhapšen izazvala je različite reakcije, prenosi N1. Dok jedni pozdravljaju taj čin, drugi ga osuđuju, uz napomenu da je reč o napadu na slobodu govora. Za britansku premijerku Terezu Mej to predstavlja jasan znak da niko u Velikoj Britaniji nije iznad zakona. Mej je to izjavila u obraćanju Donjem domu britanskog parlamenta, od čijih predstavnika očekuje da sa njom dele stav hapšenju jednog od najpoznatijih uzbunjivača. Kao dokaz da niko nije iznad zakona Asanžovo hapšenje je okvalifikovao i britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant, koji se zahvalio ekvadorskom predsedniku Morenu za, kako je rekao, “rešavanje situacije” koja traje gotovo sedam godina. Hapšenje je komentarisao i čuveni uzbunjivač i nekadašnji programer američke Nacionalne bezbednosne agencije Edvard Snouden, koji se takođe nalazi na listi traženih lica u SAD, i već pet godina je u azilu u Rusiji. “Snimci ambasadora Ekvadora koji u ambasadu poziva tajnu policiju Ujedinjenog kraljevstva, kako bi iz zgrade izvukli – svidelo vam se to ili ne – nagrađivanog novinara, završiće u istorijskim udžbenicima. Asanžovi kritičari mogu da se raduju, ali ovo je mračan momenat za slobodu govora”, rekao je Snouden. Dešavanja u Londonu zainteresovala su i zvaničnu Moskvu, pa je tako portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na svom “Fejsbuk” nalogu ocenila da “Ruka ‘demokratije’ steže grlo slobode”, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio samo da se nada da će sva Asanžova prava biti poštovana. A američki predsednik Donald Tramp rekao je da “ne zna ništa o Vikiliksu”. On je kada su ga novinari upitali da komentariše hapšenje Asanža kazao “to nije moja stvar”. Mediji podsećaju da je Tramp hvalio “Vikiliks” više od 100 puta za vreme svoje predsedničke kampanje 2016. godine. U jesen te godine “Vikiliks” je objavio ukradene neugodne imejlove iz izbornog štaba Trampove rivalke na predsedničkim izborima Hilari Klinton.