Angela Merkel / Foto: Fonet/AP, Markus Schreiber

Merkel: Tri uslova za Veliku Britaniju

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da bi Evropska unija mogla da donese odluku o dužem roku za Bregzit od onog koji traži britanska vlada, ali bi bila dovoljno fleksibilna i da dopusti Bregzit „vrlo brzo“ ako London odobri sporazum o povlačenju, navodeći da za Britaniju postoje tri uslova.

Inače, lideri članica EU juče su otvorili vanredni sastanak u Briselu na kojem razgovaraju o Bregzitu i budućnosti Velike Britanije u okviru Unije. “Došla sam na sastanak sa zahtevom liderima iz EU da prolongiraju izlazak Velike Britanije iz ovog saveza”, rekla je britanska premijerka Tereza Mej. Ona je dodala da je tužna zato što je parlament Velike Britanije odbio sporazum o izlasku iz EU koji je prethodno postignut s Briselom. Međutim, naglasila je da se uveliko radi na postizanju dogovora s opozicijom kako bi se napravio kompromis. “Ja sam za to da odgodimo Bregzit do 30. juna. Smatram da bismo do tog perioda mogli postići dogovor o sporazumnom izlasku Velike Britanije”, naglasila je Mej. Ona je izrazila nadu da će parlament Velike Britanije do 22. maja odobriti novi predlog sporazuma.

Bregzit bez reda „nije u našem interesu“, rekla je Angela Merkel nemačkim parlamentarcima, prenosi AP. Ona je navela da bi rezultat razgovora u Briselu mogao biti i „duže produženje od onoga koje je tražila britanska premijerka, ali mi ćemo oblikovati taj produžetak tako da, kad god Britanija prihvati sporazum o povlačenju, može to da uradi vrlo kratko nakon toga sa dvogodišnjim prelaznim periodom“. Merkel, kako navodi AP, nije precizirala koliki bi tačno mogao biti dodatni rok. Ona je postavila tri uslova za verovatno odlaganje odlaska Britanije iz EU. Kazala je kako institucije EU moraju biti u stanju da nastave „besprekorno“ funkcionisanje, a da Britanija mora da sprovede izbore za Evropski parlament krajem maja. Dodala je da, takođe, mora da postoji spremnost Londona da “konstruktivno učestvuje u donošenju odluka“, navodi AP.