Erdogan i Putin / Foto: FoNet, Alexey Nikolosky

Putin i Erdogan o Siriji i bilateralnim odnosima

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan počeli su juče razgovore s fokusom na situaciju u Siriji i na sve razvijenije ekonomske veze dve zemlje.

Putin je na početku sastanka rekao da će tema biti i gasovod „Turski tok“ i drugi ekonomski projekti. Inače, Rusija i Turska su koordinisale svoje akcije u Siriji, gde su napravile demilitarizovanu zonu u sirijskoj provinciji Idlib. U Siriji, Rusija i Iran podržavaju predsednika Bašara Asada, dok je Turska podržala pobunjenike. Uprkos tome, te tri zemlje su se udružile da bi posredovale u mirovnim pregovorima, a zbližava ih i želja da umanje uticaj SAD u regionu.

Putin je pre sastanka izjavio da sa Erdoganom treba da se “reši ogroman paket pitanja“. “Aktivno razvijamo kontakte preko ministarstava spoljnih poslova i odbrane. Toč je ogroman paket pitanja o kojima moramo da razgovaramo i koje treba da rešimo”, rekao je Putin, prenosi “Sputnjik”. On je konstatovao da su odnosi dve zemlje dobri, istakavši da međusobna trgovina raste po stopi od 15 odsto i da je dostigla 25 milijardi dolara. Erdogan je izjavio da će Moskva i Ankara potpisati tri sporazuma na osmom zasedanju rusko-turskog Saveta za saradnju na visokom nivou. “Potpisaćemo tri dokumenta i time ćemo učiniti još jedan korak za budućnost naših zemalja”, istakao je Erdogan pre početka sastanka sa ruskim predsednikom. “Pre svega, želim da pomenem ‘Turski tok’. Završena je izgradnja morskog dela gasovoda, a izgradnja kopnenog nastavlja se prema planu”, naglasio je Erdogan.