Foto: Pixabay.com

Tereza Mej zatražila odlaganje Bregzita do 30. juna

Britanska premijerka Tereza Mej zatražila je od Evropske unije odlaganje istupanja zemlje iz članstva u Uniji do 30. juna, javio je BBC.

Ona je u pismu upućenom predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku zatražila odlaganje Bregzita navodeći da će, ukoliko britanski poslanici prihvate sporazum o razlazu na vreme, Velika Britanija izaći iz članstva pre izbora za Evropski parlament, koji će biti održani od 23. do 26. maja. Prema njenim rečima, Velika Britanija bi trebalo da se pripremi i za evropske izbore u slučaju da do 23. maja parlament ne usvoji sporazum o Bregzitu. Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant rekao je da niko ne želi dugo odlaganje istupanja Velike Britanije iz EU, a da vlada premijerke Mej “isprobava svaku mogućnost” da se izađe iz pat pozicije. On je kazao da bi razvučeno istupanje bilo “ukupno loš ishod” i za London i za Brisel. “Ne mislim da članice EU žele dugo odlaganje. Mi ga svakako ne želimo”, naveo je šef britanske diplomatije. A Francuska smatra preuranjenim ponovno odlaganje Bregzita i očekuje verodostajan plan do samita lidera EU 10. aprila, saopštila je Jelisejska palata reagujući na poslednji britanski zahtev. “Malo je preuranjeno pominjati produžavanje roka za izlazak Velike Britanije iz EU, pošto je Brisel već postavio jasan uslov da takav zahtev treba da bude opravdan jasnim planom”, naveli su diplomatski izvori u Francuskoj.

Inače, Bregzit je prvobitno bio predviđen 29. marta, tačno dve godine od pokretanja člana 50 Lisabonskog sporazuma kojim se otvara procedura izlaska zemlje iz članstva u EU. Istupanje je potom odloženo do 12. aprila ako London ne usvoji sporazum o razlazu ili do 22. maja ukoliko ga usvoji. Britanski parlament je tri puta odbio sporazum koji su London i Brisel postigli u novembru prošle godine.