Sastanak sa udruženjem "CHF Srbija" / Foto: FoNet/TV FoNet

“Efektiva”: Leks specijalis o “švajcarcima” je predstava za narod

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će uskoro biti donet „leks specijalis“ kojim će biti rešen problem građana zaduženih u švajcarskim francima.

On je kazao da će taj zakon biti donet narednih dana i nedelja. „Najveći deo tereta snosiće banke, ali će deo tereta preuzeti država“, rekao je Vučić. Dodao je da „ne sme da se zaboravi situacija u koju su te ljude doveli neodgovorni predstavnici vlasti“. Kako je saopšteno iz Kabineta predsednika, Vučić se juče sastao sa predstavnicima udruženja građana korisnika kredita u švajcarskim francima „CHF Srbija”. Na sastanku je, navodi se, konstatovano da su u prethodnih sedam dana vođeni intenzivni razgovori u pravcu rešavanja problema koje imaju građani zaduženi u švajcarskim francima. Vučić je naglasio da je, uz punu podršku i vredan rad predstavnika Ministarstva finansija, Narodne banke Srbije i „CHF Srbija”, napravljen “značajan pomak u približavanju stavova i formiranju konačnog rešenja ovog problema”. “Sagovornici su usaglasili aktivnosti kojе ćе biti nastavljеnе u narеdnom pеriodu i najavili daljе prеgovorе sa poslovnim bankama u cilju finalizacijе zajеdničkog dogovora”, navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja “CHF Srbija” za N1 kazali su da bi “leks specijalis” bio dobar za većinu, ali ne i za sve korisnike kredita u švajcarcima. “Većini bi zapravo možda bio konačno rešenje, možda preko 70 odsto, ali 30 odsto sigurno ne bi bilo obuhvaćeno leks specijalisom, to bi bili krediti koji nisu više u otplati. Ono što banke za sada insistiraju je da se taj zakon odnosi na kredite koji su na otplati, dakle ne za one ugovore koji su raskinuti i gde su pokrenute hipoteke. Tako da je to prva grupa ljudi koja ne potpada pod ovaj leks specijalis. Za sada…”, rekla je Jelena Pavlović, advokatica “CHF Srbija”, navodeći da se zato pregovori nastavljaju, jer, kako je napomenula, postoje dobre šanse da se dođe do rešenja koje je prihvatljivo za sve. Potencijalni “leks specijalis”, međutim, oštro kritikuju u Udruženju “Efektiva” tvrdeći da je to “predstava za narod”. “Od 2011. do danas se priča da država neće da reaguje, da država nema nameru da reaguje, da su ugovori svetinja, da moraju da se poštuju i sad odjednom neka brzinska predstava, najava donošenja zakona… Postavljamo pitanje: zašto u ovom trenutku kada smo bili nadomak pobede, pravne pobede, zakonski utemeljene na sudu? Očigledno je da se ponovo ide na ruku bankama, kako bi se njima poraz ublažio, a dodatno će se ublažiti ako se država uključi nekim novčanim dotiranjem”, kazao je Dejan Gavrilović iz “Efektive”. A ključna promena koju bi doneo “leks specijalis” je, napominje se, konvertovanje kredita indeksiranih u švajcarskim francima u uobičajene kredite vezane za evro.