Jens Stoltenberg / Foto: FoNet, NATO

NATO odobrio mere za suprotstavljanje Rusiji u Crnom moru

Ministri spoljnih poslova NATO-a odobrili su na sastanku u Vašingtonu povodom 70. godišnjice Alijanse, niz mera čiji je cilj da se suprotstave Rusiji u Crnom moru. Ministri su se složili da obezbede Gruziji i Ukrajini više pomorske saradnje, patrola i poseta lukama.

Kako navodi AP, obe zemlje su bile suočene sa ruskom agresijom i žele da se pridruže alijansi. Ministri NATO-a takođe su ponovili zahteve da Rusija prekine aneksiju Krima, oslobodi ukrajinske mornare i brodove zarobljene prilikom incidenta prošlog novembra u Azovskom moru i da poštuje sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa. SAD su najavile da će izaći iz tog sporazuma postignutog 1987. godine u avgustu ukoliko Rusija ne počne ponovo da ga poštuje. Na sastanku su, međutim, izbile na videlo javne podele između SAD i još nekolicine od 28 zemalja članica NATO. Rastući spor SAD i Turske oko planirane kupovine ruskog sistema za protivvazdušnu odbranu, zahtevi SAD da njeni saveznici, a posebno Nemačka povećaju potrošnju za vojsku, i svađa sa Kanadom oko carina, opterećuju odnose saveznika. Američki državni sekretar Majk Pompeo otvorio je sastanak apelom na saveznike da se zajedno suprotstave izazovima snaga kao što su Rusija, Kina i Iran. On je pozdravio NATO kao način odvraćanja Sovjetskog Saveza za vreme Hladnog rata i rekao da je Alijansa u dobrom položaju da se suprotstavi novim izazovima. “S pravom smo težili miru kroz snagu ovde u NATO. Moramo tako nastaviti, posebno u ovoj novoj eri konkurencije snaga kao što su Rusija, Kina i Islamske Republike Irana”, rekao je Pompeo. Dodao je da će suočavanje sa tim izazovima i drugim kao što su terorizam, sajber kriminal, nekontrolisana migracija i pretnje energetskoj bezbednosti i novim tehnologijama zahtevati veće resurse. Pompeo je rekao da je svaka članica NATO-a obavezna da objasni svojim građanima potrebu da se povećaju budžeti za odbranu.

A generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u obraćanju američkom Kongresu priznao da postoje ozbiljne podele unutar Alijanse i pozvao na veća izdvajanja za odbranu da bi se suprostavili globalnim izazovima kao što je rusko jačanje.