Žan-Klod Junker / Foto: FoNet/EU foto

Junker: Ako Britanija ostane u EU i posle 12. aprila mora da učestvuje na izborima

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je juče da će Velika Britanija morati da sledećeg meseca učestvuje na izborima za Evropski parlament, ukoliko ostane članica EU i posle 12. aprila.

Britanija mora da do tada napusti EU ili da predloži alternativni plan koji će, ukoliko se ne poništi Bregzit, verovatno značiti odlaganje izlaska iz Unije za datum mnogo posle izbora za Evropski parlament. Izbori će biti održani od 23. do 26. maja. “Imali smo mnogo strpljenja sa svojim britanskim prijateljima, ali ponestaje i tog strpljenja. Želeo bih da Velika Britanija u narednim satima ili danima postigne dogovor o tome kojim će putem dalje krenuti”, rekao je Junker u intervjuu televizijskom kanalu “Rai njuz”.

A juče je u britanskom parlamentu desetak ekoloških aktivista poremetilo raspravu o Bregzitu kako bi privukli pažnju poslanika na ekološku krizu. Aktivisti su u delu parlamenta koji je namenjen posetiocima, iznad sedišta poslanika, skidali odeću kako bi pokazali parole ispisane na telima. Među natpisima su bili “Zakon za klimatsku pravdu” i “Ekološki kolaps”. Međutim, nisu uspeli da prekinu raspravu, pošto je predsednik Predstavničkog doma britanskog parlamenta Džon Berkou zamolio poslanike da nastave debatu. Ipak, oni su uspeli da privuku pažnju na društvenim medijima, gde su postavljene fotografije. “Primorani smo da na taj način reagujemo jer je to najvažnije i najhitnije pitanje našeg doba, koje vlada i mediji ignorišu”, rekao je jedan od tih aktivista Mark Ovland. Drugi aktivista Igi Foks je rekao da je žalosno koliko je vremena i novca potrošeno za Bregzit. Policija je na kraju privela aktiviste kojima se zamera nepristojno ponašanje.