Foto: Pixabay.com

Apelacioni sud ukinuo osuđujuću presudu Mirjani Marković i naložio novo suđenje

Apelacioni sud ukinuo je presudu Mirjani Marković, supruzi nekadašnjeg predsednika države Slobodana Miloševića, kojom je osuđena na godinu dana zatvora, jer je podstrekavala da se stan u vlasništvu Srbije dodeli dadilji njenog unuka Iloni Pešić, i slučaj vratio na ponovno suđenje.

Suđeno joj je u odsustvu, jer je u Rusiji i nedostupna srpskim pravosudnim organima, tako da je za njom raspisana poternica. Apelacioni sud je saopštio da je našao da je prvostepena presuda doneta uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka, kao i da je činjenično stanje ostalo pogrešno i nepotpuno utvrđeno, pri čemu je prvostepeni sud primenio zakon koji se ne može primeniti. Takođe je, kako je navedeno, prvostepeni sud pogrešno zaključio da je u konkretnom slučaju zakon koji je važio u vreme izvršenja dela najblaži za učinioce, pa je primenio zakon koji se ne može primeniti. Apelacioni sud je ocenio da su osnovani i žalbeni navodi branioca Mirjane Marković kojima se prvostepena presuda osporava ukazivanjem da je nejasno zašto prostepeni sud, za radnje koje su joj optužnicom od 2. decembra 2002. stavljene na teret da ih je izvršila od 1. do 21. septembra 2000, nije primenio institut zastarelosti. Tužilaštvo je za navedene radnje izvršilo prekvalifikaciju optužnice nakon proteka roka od 10 godina, dakle nakon nastupanja zastarelosti za radnje izvršene u tom periodu, naveo je Apelacioni sud.

Presudom, koja je ukinuta, osim Mirjane Marković osuđeni su i nekadašnji direktor Diposa Miloš Lončar na godinu dana zatvora, a nekadašnja sekretarka Vlade Srbije Živka Cica Knežević na godinu i po dana zatvora, zbog dodele stanova u vlasništvu Republike od 1997. do 2000. godine osobama koje nisu bile zaposlene u Vladi. Prvostepena presuda je doneta 15 godina od pokretanja krivičnog postupka.

“Insajder” podseća da suđenje u ovom slučaju traje 16 godina, optužnica je u više navrata menjana, a ceo sudski postupak je na početak vraćan najmanje pet puta. Razlozi za odlaganja bili su raznovrsni: od nedolaska optuženih ili branilaca, do promene Zakonika o krivičnom postupku, pa sve do preklapanja termina s pretresima u Specijalnom sudu. Početkom prošle godine jedan deo optužnice u ovom postupku je zastareo. Zastarevanjem optužnice u potpunosti je obustavljeno gonjenje troje ljudi – nekadašnjeg službenika opštine Novi Beograd Milutina Miloševića, Miloša Batina i Zorana Perića. Deo optužnice zastareo je i protiv Živke Knežević, ali se njoj sudilo i po drugim tačkama optužnice. Tokom prethodnih godina postupak je zastareo protiv nekadašnje ministarke za izbeglice Bratislave Morine i bivšeg funkcionera MUP Petra Zekovića.