Foto: Pixabay.com

Mej: Sporazum o Bregzitu nema dovoljnu podršku da bi se glasalo opet

Sporazum o Bregzitu koji je ispregovaran s Briselom nema dovoljno podrške u parlamentu da bi se o njemu ponovo glasalo, rekla je britanska premijerka Tereza Mej u obraćanju poslanicima.

Ona je kazala da će nastaviti da pokušava da privoli poslanike da podrže njen sporazum pre nego što ga ove nedelje stavi na glasanje u donjem domu parlamenta, treći put. Prva dva puta sporazum je odbačen u parlamentu ubedljivom većinom. Mej će takođe naložiti poslanicima svoje konzervativne partije da glasaju protiv predloga grupe poslanika Torijevaca da se glasa o planu koji bi bio alternativa njenom, prenosi BBC. Severnoirska Demokratska unionistička partija (DUP) saopštila je da se njihov stav nije promenio i da neće podržati dogovor o izlasku iz EU.

Velika Britanija treba da izađe iz EU bez sporazuma ukoliko poslanici do 12. aprila ne odobre sporazum o razlazu ili izaberu drugi put. To bi moglo da izazove velike ekonomske poremećaje. Mej je rekla poslanicima da ukoliko se donji dom parlamenta sa tim ne složi izlazak “bez sporazuma” se neće dogoditi, prenosi AP. Donji dom je već u principu glasao protiv izlaska bez sporazuma. Ona je pozvala poslanike da podrže njen sporazum navodeći da svaka druga opcija znači otkazivanje ili odlaganje Bregzita.