Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Građani zaduženi u švajcarskim francima blokirali izlaze iz VKS na nekoliko sati

Građani zaduženi u švajcarskim francima juče su radikalizovali štrajk pred Vrhovnim kasacionim sudom (VKS) i blokirali glavni ulaz i obe garaže.

 Kako navodi “Insajder”, nekoliko sati kasnije, izlazi su odblokirani, ali je protest nastavljen. Oni su predali dodatnu dokumentaciju jednom od sudija koji radi na njihovom slučaju kako bi, kako kažu, “shvatio šta treba da radi”. Inače, ovi građani su od četvrtka u 24-časovnom protestu, a neki od njih štrajkuju glađu. Jednom od štrajkača juče je pozlilo i on je odvezen kolima Hitne pomoći. “Kontaktirali smo s jednim sudijom VKS i on je izrazio želju da se detaljno upozna s dokumentacijom koju mu je jutros dostavila naša advokatica. Nadam se da će uslediti neki koraci”, rekao je Aleksandar Prica, član Upravnog odbora udruženja “CHF Srbija” za “Insajder”. U dodatnoj dokumentaciji priloženi su primeri presuda evropskih sudova, memorandumi koje su članovi Udruženja slali nadležnim institucijama, reklamni materijali banaka… “Mi ne želimo da država plaća, mi ne želimo da poreski obveznici to plaćaju, već jednostavno želimo da sve padne na teret banaka, jer je svuda dokazano da su one prevarile sve svoje klijente. Želimo da VKS potvrdi da su nas banke prevarile i da one moraju da snose troškove”, rekao je Prica. Građani zaduženi u švajcarskim francima obratili su se preko megafona i predsedniku VKS Dragomiru Milojeviću. “Vi možete da rešite naš problem. Ovaj protest se zove jednostavno ‘Rešenje ili razrešenje’, za sada ste bliži ovom drugom. Ne budete li dokazali da smo pravna država, nema razloga da budete tu. Donesite preporuku već danas”, poručili su građani sudiji Milojeviću.

Predstavnici udruženja “CHF Srbija” predali su Vladi Srbije zahteve za donošenje zakona o dinarizaciji svih kredita i zakona o zabrani prinudne prodaje jedine nekretnine, uz predlog tekstova tih zakona. Građanima koji su pre nešto više od decenije uzeli kredite u švajcarskoj valuti, najčešće za kupovinu stana, mesečna rata porasla je i troduplo, jer je franak od 2007. godine do danas sa 48 dinara porastao na oko 104 dinara. Oko 20.000 građana je zaduženo uglavnom stambenim kreditima u švajcarskoj valuti.