Vučić u Nišu/Foto: FoNet/Vlada Srbije, S. Miljević

Vučić: Smrt civila tokom NATO agresije za nas će uvek biti zločin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će smrt 2.500 civila tokom NATO agresije, a posebno 79 dece, “za nas uvek biti zločin”.

On je u Nišu, na centralnoj državnoj manifestaciji povodom 20 godina od početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, rekao da “nikome ne zaboravljamo naše živote, posebno dečje”. “Smrt 2.500 civila, posebno 79 dece, za nas će uvek biti zločin, a za njih, čak i ako to hoće da priznaju, samo greška. Na to nikada nećemo pristati, nemamo prava da pognemo glavu i sebi kažemo greška, jer bi to značilo da i sopstvene živote doživljavamo kao grešku. Naš narod nije greška. Mi smo brojčano mali narod, narod spreman na žrtvu, ali i pomirenje”, kazao je Vučić pred više hiljada okupljenih građana u centru Niša. Navodeći da 1999. godine “gotovo da nismo imali prijatelje”, Vučić je istakao da smo tada bili suočeni sa “koalicijom bogatih i moćnih koji su imali jasan cilj da nas poraze, unize i deo naše teritorije daju nekom drugom”. “Srbija je danas desetostruko jača nego 1999. godine, jača nego što je ikada bila. Srbija se poput ptice feniks oporavila i od sankcija, agresije, unutrašnje pljačke zemlje… Na putu oporavka ne mogu da nas zaustave, a poraz Srbije, ma koliko čekali, nećete dočekati. Srbiju niko ne može da pokori. Suština slobodne, nezavisne Srbije je da pognemo glavu kada mi to hoćemo, a ne kada oni to traže”, rekao je Vučić. Obeležavanju Dana sećanja na žrtve NATO agresije u Nišu prisustvovali su i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministri Vlade Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, ambasadori Rusije i Kine u Beogradu, Aleksandar Čepurin i Čen Bo.

A predstavnici ambasada Kanade, Francuske, Italije, Nemačke, Holandije, Norveške, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država juče su u Zajedničkoj izjavi saučešća istakli da pamte 24. mart “kao dan kada je diplomatija podbacila”, izražavajući “iskreno žaljenje zbog civilnih žrtava tokom događaja iz 1999.godine”. “Saučestvujemo sa bolom svih onih koji su u ratovima devedesetih izgubili svoje najmilije. Čuvajući uspomenu i sećanje na njih, rešeni smo da uložimo još više napora kako bismo doprineli trajnom miru i stabilnosti u regionu”, naglašeno je u zajedničkoj izjavi dostavljenoj “FoNetu”.