Donald Tramp / Foto: FoNet/Xinhua

Tužilac Muler: Nema dokaza o vezi između Trampa i Moskve

Američki specijalni tužilac Robert Muler zaključio je posle dvogodišnje istrage da ne postoje dokazi o dogovoru ili koordinaciji između izbornog štaba Donalda Trampa i Rusije za vreme kampanje pred predsedničke izbore održane krajem 2016. godine, javila je agencija “Frans pres”.

“Istraga specijalnog tužioca nije utvrdila da je Trampov izborni tim bio povezan u dogovaranju ili koordinisanju sa Rusijom u cilju uticaja te zemlje na američke predsedničke izbore”, rekao je američki ministar pravde Bil Bar u pismu upućenom Kongresu. Muler je pre dva dana predao Baru konačni izveštaj o istrazi u trajanju od 22 meseca koja je bacila senku na Trampov mandat i rezultirala podizanjem optužnica protiv 34 osobe, od kojih je šest bilo deo Trampovog izbornog štaba, javila je agencija AP. Iako su detalji izveštaja još nepoznati, okončanje Mulerove istrage bez podizanja dodatnih optužnica dobrodošla je vest za neke u Trampovom okruženju koji su strahovali da bi novom rundom optužnica moglo da bude obuhvaćeno još predsednikovih saradnika, uključujući članove njegove porodice.

A Donald Tramp je posle Mulerovog izveštaja izjavio da je “sramota” šta je morao da trpi tokom istrage o utvrđivanju povezanosti između njegovog izbornog štaba i Rusije. “Nema povezanosti, nema opstrukcije, potpuno i kompletno sam oslobođen optužbe”, naveo je Tramp na “Tviteru” i dodao da je “iskreno sramota” šta je sve morao da trpi. Pre Trampa je reagovala Bela kuća, koja je takođe navela da je američki predsednik “potpuno oslobođen” svih optužbi. “Specijalni tužilac nije našao nikakvu povezanosti ili opstrukciju”, rekla je portparolka Bele kuće Sara Sanders.