Nebojša Stefanović/Foto: FoNet, Marija Đoković

Poverenik: Prikazivanje “ekskluzivnog snimka” iz pritvora je kršenje zakona

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović javnosti je prikazao snimak sa sigurnosne kamere iz pritvora, kako bi pokazao postupanje policije prema građanima privedenim tokom protesta u Beogradu, a Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti smatra da to predstavlja očigledno kršenje zakona.

Kako navodi N1, član Pokreta Dveri Uroš Savić, jedan od uhapšenih proteklog vikenda, tvrdi da ga je policija prvo pretukla, a potom ostavila da dehidrira. “Tretman sam uživao takav da sam se osećao, najblaže rečeno, kao razbojnik, ubica, jer sam doživeo maltretiranje od strane policajaca. Dovoljno je reći da sam proveo 50 sati bez vode i hrane”, kazao je Savić. A njegove reči ubrzo je, na konferenciji za medije, demantovao ministar Stefanović, objavljujući  snimak iz pritvorske jedinice u kojoj je Savić nakon hapšenja boravio. Ministar je novinarima predočio tačnu satnicu po kojoj je Savić dobijao i vodu i hranu, a sve potkrepio video materijalom. “U 22:30 njemu je, kada je smešten u prostoriju za zadržavanje, omogućeno da pije vodu, što je sam tražio, nakon čega je prebačen u prostoriju za zadržavanje broj 5, nakon čega mu je u 22:43 dat sendvič koji je on pojeo. U 10 ujutru on dobija doručak. Nakon toga u 15 sati ponuđen mu je obrok koji je odbio. Skuvana mu je kafa, ponuđen i uzeo čokoladu i pružena mogućnost da zapali cigaretu. Pa ovi ljudi su se prema njemu ponašali kao prema gostu!!”, kazao je Stefanović. U Kancelariji Poverenika za N1 su istakli da je za objavljivanje takvog snimka potrebno i zakonsko ovlašćenje i pristanak samog lica. “Ono što može da se zaključi na osnovu snimka jeste da je nastao upotrebom sigurnosne kamere u prostorijama za zadržavanje u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova, takav jedan snimak služi sigurnosti lica koje se nalaze u tim prostorijama i ne bi se smeo objavljavljivati na konferencijama za štampu niti na Youtubu ili bilo gde u javnosti što je danas bio slučaj. Drugim rečima, u pitanju je klasičan primer nedozvoljene obrade podataka o ličnosti, odnosno kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti”, kazao je Zlatko Petrović iz Kancelarije Poverenika, najavljujući nove korake. “U konkretnom slučaju meni se čini da ovde zakonskog ovlašćenja nema, a ne verujem ni da postoji pristanak samog lica. U svakom slučaju Poverenik će pokrenuti postupak nadzora povodom ovog slučaja prema MUP kako bi utvrdio sve činjenice i sve okolnosti koje su relevantne za preduzimanje zakonskih mera”, rekao je Petrović.

Za razliku od Uroša Savića, studenti Stefan Novaković i Stefan Simić, koji su takođe bili privedeni tokom vikenda, kako zbog događaja u zgradi RTS-a, tako i zbog protesta koji je održan u nedelju, tvrde da je policija prema njima postupala korektno.