Foto: Pixabay.com

Mej zatražila odlaganje Bregzita do 30. juna, Brisel upozorava na rizike

Odlaganje datuma Bregzita do 30. juna, kako je juče zatražila britanska premijerka Tereza Mej, nosi “ozbiljne pravne i političke rizike” za Evropsku uniju, navodi se u internom dokumentu Evropske komisije u koji je agencija “Frans pres” imala uvid.

U dokumentu podnetom evropskim komesarima, Evropska komisija se zalaže za odlaganje Bregzita ili do 23. maja, pre evropskih izbora, ili najmanje do kraja 2019. godine. “Svaka druga opcija (kao što je produženje do 30. juna) povukla bi ozbiljne pravne i političke rizike za EU i donela bi za evropsku dvadesetsedmoricu neke od sadašnjih neizvesnosti koji postoje u Velikoj Britaniji”, piše u tekstu. Komisija je time izrazila neslaganje sa dužinom perioda odlaganja koji je zatražila britanska premijerka. Svaki zahtev za odlaganje treba jednoglasno da odobre lideri preostale evropske dvadesetsedmorice koji će danas na samitu u Briselu razmatrati zahtev Tereze Mej. Evropska komisija im predlaže ili da prihvate kratko tehničko produženje do 23. maja, čime bi se isključio problem evropskih izbora krajem maja u kojima bi u suprotnom Velika Britanija bila primorana da učestvuje, ili “duže produženje” najmanje do kraja ove godine. U drugom scenariju taj period bi mogao da bude skraćen ukoliko bi bilo nađeno rešenje pre njegovog isteka. U svakom slučaju, lideri 27 zemalja članica EU trebalo bi da predvide samo jedno produženje, a ne niz produženja, navela je Komisija, izrazivši zabrinutost da bi time EU mogla da se zadrži u neizvesnosti jedan duži period.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da će zahtev Velike Britanije biti odobren samo ukoliko Donji dom britanskog parlamenta usvoji sporazum koji je usaglašen sa premijerkom Mej.