Protest ispred RTS/Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Reporteri bez granica: RTS da prestane da ignoriše proteste građana

Međunarodna organizacija “Reporteri bez granica” (RSF), ogranak za Evropu, saopštio je da bi RTS trebalo da obezbedi nepristrasno izveštavanje i da ne bi trebalo da ignoriše proteste koji se više meseci održavaju na ulicama širom Srbije, saopštio je NUNS.

“Javni servis nije sredstvo propagande i treba da obezbedi nepristrasno izveštavanje, bez obzira da li se vladi to dopada ili ne. RTS mora da prestane da ignoriše one koji su demonstrirali tri meseca i trebalo bi da daju punu pokrivenost tom talasu protesta”, napisali su “Reporteri bez granica” na “Tviteru”. NUNS podseća da su predstavnici RSF-a 22. januara ove godine boravili u Beogradu i razgovarali sa predsednikom Srbije. “Reporteri” su tada saopštili da, nakon sastanka sa Vučićem očekuju konkretne mere i “pozitivne promene” u cilju veće slobode medija u Srbiji. U saopštenju RSF-a bilo je navedeno i da je razgovor s Vučićem bio “direktan i konkretan” i da su tokom njega pokriveni svi aspekti medijskih sloboda, uključujući bezbednost novinara, uređivačku nezavisnost i novinarsku etiku. RSF je osudila nedostatak nezavisnosti u “mnogim srpskim medijima”, naročito provladinim.

A granski sindikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost”, upozorio je juče rukovodstvo RTS da su zaposleni u toj medijskoj kući “službenici javnosti i da njihov poslodavac ne sedi u rezidencijalnim zgradama, već da je njihov jedini poslodavac narod”. Sindikat je ocenio da je upravo RTS doprinela incidentu u kojem je došlo do ulaska demonstranata u Aberdarevu. “Uređivačka politika Informativnog programa RTS svojim nekritičkim poslušništvom vladajućem režimu ponovo, posle 20 godina, vodi ka podvajanju društva, podvajanju koje može biti fatalno. RTS je svojim neprofesionalnim odnosom prema delu naroda koji već mesecima protestuje u 60 gradova Srbije, odnosom koji ponižava zdrav razum i osnovna demokratska načela, doprinela incidentu u kojem je došlo do ulaska demonstranata u Aberdarevu”, piše u saopštenju.