Strahinja Ćirić / Foto: Twitter/1 od 5 miliona

Pretučen organizator protesta u Negotinu

Organizator protesta “1 od 5 miliona” u Negotinu Strahinja Ćirić napadnut je u četvrtak ispred zgrade u kojoj živi i zadobio je teže telesne povrede glave, saopštili su organizatori protesta.

U saopštenju je navedeno da je Ćirić napadnut pošto je prošle nedelje na protestu u Negotinu govorio o Zoranu Milojeviću Zelji, “glavnom batinašu SNS-a”. Ćirića su napala tri nepoznata maskirana muškarca ispred ulaza zgrade, što je odmah prijavljeno policiji koja ga je uputila na hirurško odeljenje. Organizatori protesta navode da se Ćirić ne oseća bezbedno da bi se vratio u svoj stan. Ćirić je na protestu, održanom 7. marta rekao da je “Zelja gospodar Negotina”, te da predsednik opštine treba da se povuče u korist svoje zamenice Merline Selenić, za koju je Ćirić kazao da je bliska Zelji. “Tri maskirana lica su fizički nasrnula na mene bez ikakve prethodne rasprave. Prvo su me tukli rukama u glavu, a kada sam pao na beton jedan od njih me je udario nekoliko puta nogom u glavu, nakon čega sam se onesvestio“, kazao je Ćirić za “Insajder”. On je slučaj prijavio policiji, a u službenoj belešci, u koju su novinari “Insajdera” imali uvid, Ćirić takođe ističe svoj govor na protestu kao motiv za napad. “Po mom mišljenju, prošlonedeljni govor u kom sam spomenuo Zelju je glavni uzrok za moje prebijanje. Ko su izvršioci stvarno ne znam, nosili su kapuljače“, rekao je Ćirić, koji je i član sindikata “Nezavisnost”. A Zoran Milojević Zelja za “Insajder” je rekao da je za napad na Ćirića saznao tek nakon pitanja novinara, ističući da Ćirića ne poznaje, niti zna da ga je on pominjao tokom prošlonedeljnog protesta. „Nemam pojma da se to uopšte dogodilo. Niko me nije obavestio. Prvi put čujem za Ćirića. U Negotinu sam poslednji put bio pre dva i po meseca, obavljajući posao za svoju stranku. Ne pitam se ništa u Negotinu, bavim se samo strankom i sistemom svoje stranke. Ja sam u Izvršnom odboru SNS-a zadužen kao koordinator za taj deo Srbije. Svako ima pravo da priča šta god hoće i da povezuje, ali ja nemam nikakve veze sa tim napadom. Ako se neko poziva na mene, to stvarno ne znam. Radim svoj posao časno i pošteno“, kazao je Milojević. “Insajder” podseća da je ime Zorana Milojevića Zelje više puta navođeno u vezi sa incidentima tokom lokalnih izbora poslednjih nekoliko godina. “Iako su ga napadnuti pripadnici opozicije više puta identifikovali kao napadača, nijedan od tih slučajeva nije se našao pred sudom, a među njima je i slučaj prebijanja i kidnapovanja opozicionog aktiviste Danila Bobića tokom izborne kampanje 2013. u Vrbasu”, navodi “Insajder”.

Na napad na Ćirića reagovali su i lideri Saveza za Srbiju, nazivajući ga “apsolutno identičnim” prošlogodišnjem napadu na jednog od lidera tog opozicionog bloka Borka Stefanovića. Sam Stefanović je pozvao MUP da “u najkraćem roku” pronađe napadače na Ćirića, objavi njihova imena, ali i otkrije ko stoji iza napada koji, kako je ocenio, nije spontan.