Foto: SĆF, Crta

Građani probudili REM – RTV Pančevo upozoreno zbog slučaja Nenada Živkovića

Savet Regulatornog tela za elektronske medije izrekao je meru upozorenja RTV Pančevo zbog napada na novinara portala “Pančevo Si Ti” Nenada Živkovića.

RTV Pančevo je upozoreno da je povredilo odredbe Zakona o elektronskim medijima i Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga. Mera upozorenja izrečena je zahvaljujući i prijavama koje je, preko formulara koju su kreirali Slavko Ćuruvija Fondacija i “Crta”, poslalo 328 građana i građanki Srbije. “Hvala svima koji su stali u odbranu novinara. Ovom akcijom smo pokazali da građani imaju moć. Nastavićemo zajedno sa građanima da se borimo da institucije odgovorno rade svoj posao”, navela je organizacija “Crta”.

Drugu meru Upozorenja Savet REM-a izrekao je istoj televiziji postupajući po prijavi Višeg suda u Pančevu. Izvršna direktorka Slavko Ćuruvija fondacije (SĆF) Ivana Stevanović pozdravila je odluku REM i podsetila da ovo telo najčešće odbacuje prijave građana protiv emitera koji krše zakon o elektronskim medijima. „U ovom slučaju RTV Pančevo je sistematski vodila besprizornu i nedopustivu kampanju protiv Živkovića, koristeći neverovatan rečnik i opasne insinuacije. Time je ne samo dovela u zabludu svoje gledaoce, već je direktno ugrozila Živkovićevu bezbednost“, rekla je Stevanović, dodajući da ovaj slučaj pokazuje da je REM ipak moguće probuditi i naterati da rade svoj posao, i zahvalila se građanima koji su podržali akciju. I Nenad Živković je pozdravio odluku REM-a, izražavajući nadu da će zahvaljujući ovakvom stavu “u budućnosti biti daleko manje neprimerenih i neprofesionalnih priloga sa tendencijom da na kraju imamo pristojnu medijsku scenu”. “Dobro je da je REM uputio RTV Pančevu takvu vrstu poruke, da je njihovo izveštavanje ne samo neprimereno, već i da nije dozvoljena hajka na neistomišljenike”, kazao je Živković za SĆF.