Foto: Cenzolovka

“Šta se dešava sa novim pravilnikom o sufinansiranju medija?”

Medijska koalicija zatražila je od Vlade Srbije i drugih nadležnih tela da odmah obaveste stručnu i celokupnu javnost o tome šta se dešava sa novim pravilnikom za sufinansiranje javnog interesa u sferi javnog informisanja.

“Zbog neprihvatljivog odlaganja da se usvoji ovaj podzakonski akt, zaustavljeno je raspisivanje konkursa za medijske sadržaje, što predstavlja ozbiljan udarac medijima, pogotovo onim lokalnim i regionalnim”, navodi se u saopštenju. Koalicija je podsetila da se među oročenim zahtevima koje je Tim za dijalog uputio Koordinacionom telu Vlade Srbije za saradnju sa medijima, nalazi i zahtev da se do 31. decembra, u skladu sa preporukama novinarskih i medijskih udruženja, izradi i usvoji novi pravilnik o sufinansiranju javnog interesa u sferi javnog informisanja. “Prema našim informacija, novi pravilnik se nalazi bezmalo dva meseca na mišljenju kod Republičkog odbora za zakonodavstvo, koji predstavlja organ Vlade Srbije. O tekstu pravilnika, odnosno o tome u kojoj meri su usvojene naše preporuke, Medijska koalicija će se izjasniti kada dokument bude usvojen i objavljen”, dodaje se u saopštenju.

Medijsku koaliciju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Poslovno udruženje Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.