Merkel i Vučić / Foto: FoNet/Kancelarija predsednika

Berlin protiv promene granica

Poseta Prištini viših savetnika nemačke kancelarke Angele Merkel, Jana Hekera i Matiasa Lutenberga, glavna je tema prištinskih medija koji navode da su oni održali odvojene sastanke sa predsednikom Hašimom Tačijem, premijerom Ramušom Haradinajem, kao i zamenikom premijera Enverom Hodžajom.

“Koha Ditore” navodi pouzdane izvore koji kažu da su na sastancima u Prištini dva nemačka zvaničnika ponovila stav Berlina da tarifa za srpsku robu blokira dijalog u Briselu i pozvali kosovsku vladu da ih suspenduje. Kako prenosi “Fonet”, isti izvor navodi da je stav Berlina o sveobuhvatnom sporazumu između Kosova i Srbije ostao isti kao što je kancelarka Angela Merkel ponovila u više navrata: bez promena granica Kosova. I predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u ponedeljak u Beogradu sa savetnicima Angele Merkel. On je kazao da mu je rečeno da se od Srbije očekuje uzdržanost, ali nije želeo da iznosi više detalja. “Potvrdio sam da će Srbija delovati staloženo i biti uzdržana koliko god je to moguće”, rekao je Vučić za televiziju “Prva”. Naveo je da očekuje da se, posle posete nemačkih zvaničnika, izvrši dodatni pritisak na Prištinu da ukine takse, ali i da “ne veruje da će se to desiti brzo”. Vučić je istakao da mu ne pada na pamet da razmatra platformu Prištine za dijalog sa Beogradom. On je podsetio na takse od 100 odsto koje su uvedene na srpsku robu, navodeći da je to bio težak udarac za državu Srbiju, koja zbog toga godišnje gubi 500 miliona evra. Izjavio je da problem ne može da bude rešen tako što će Srbija da prizna nezavisnost Kosova u sadašnjim granicama i da se to neće dogoditi. “Šta je alternativa pregovorima? Hoćete da ratujemo? Ako i ratujemo, opet ćemo da dođemo do toga da pregovaramo. Šta je ideja”, upitao je Vučić.

A premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da dijalog o normalizaciji odnosa ne blokira Kosovo, već Srbija. “Dijalog je blokirao Beograd, jer kažu da nema dijaloga bez ukidanja takse. Nismo ga mi blokirali. Mi smo bili u dijalogu znajući da smo žrtve i imamo na hiljade nestalih i žrtava”, rekao je Haradinaj, navodeći da je pritisak da Kosovo ukine takse “pritisak na žrtvu”. Kazao je da nikada nije tražio garancije šta će se dogoditi u dijalogu već da je tražio ugovor. “Nisam tražio garancije. Govorio sam o ugovoru. Verujem Americi i kada oni nešto kažu znam da je tako. Međutim, zbog mnogo razloga mi zahtevamo ugovor sa elementima koje ima, uključujući i privredu i slobodnu trgovinu. To je ono što tražimo. Veće garancije od priznanja Amerike ne možemo da tražimo”, kazao je Haradinaj.