Angela Merkel / Foto: Fonet/AP, Markus Schreiber

Savetnici Angele Merkel danas na Kosovu

Dvojica glavnih spoljnopolitičkih savetnika nemačke kancelarke Angele Merkel dolaze danas na Kosovo, preneo je sinoć RTK.

Prošle sedmice je portal gazetaexpress.com javio da će Matias Lutenberg i Jan Heker 11. marta u Prištini razgovarati sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i premijerom Ramušom Haradinajem o taksama i dijalogu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. U Prištini je, podseća RTK, u subotu boravio visoki američki zvaničnik Dejvid Hejl, koji je predložio kosovskim liderima da govore jednim glasom kako bi ojačali ulogu Kosova u dijalogu. Hejl je, govoreći o sveobuhvatnom sporazumu sa Srbijom, napomenuo da u suštini sporazuma mora postojati uzajamno priznanje. Iako je poslednjih nekoliko dana bilo pritisaka za ukidanje takse kako bi se otvorio put za dijalog, predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je doveo u pitanje nastavak dijaloga, čak i ako se taksa povuče, naveo je RTK i dodao da je Srpska lista najavila da će se pridružiti Samoopredeljenju i DSK u rušenju Haradinajeve vlade ako obezbede 51 glas.

A predsednik Srbije je juče u Patrijaršiji, zajedno sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, razgovarao sa predstavnicima SPC povodom Platforme koju je usvojila Skupština Kosova. Vučić je kazao da su patrijarhu doneli tekst Platforme, za koju je ocenio da je “pokazatelj koliko neki ljudi žele izazivanje krize, a ne rešavanje problema”. “Mi smo tačku po tačku i princip po princip obrazložili patrijarhu i obrazložili koliko to opasnosti nosi i koliko je teška situacija u kojoj se Srbija nalazi”, rekao je Vučić, dodajući da je Srbija uvek spremna za razgovore, ali da oni moraju biti sa onima koji su spremni za dijalog. “Da vam damo imovinu i ikone i kulturno blago koje ste predvideli Platformom? Sve u redu ljudi, ali jeste li dobro, šta ste jeli, šta ste pili? Ima li i malo racionalnosti kod vas”, upitao je Vučić. Patrijarh Irinej je kazao da su sastanci predstavnika države i crkve potrebni kako bi se čuli stavovi i predložio da oni budu održavani češće, “baš onako kako se budu javljali problemi” o Kosovu. “Bitno je da imamo isto mišljenje o problemu i o tome kako da reagujemo”, rekao je patrijarh Irinej.