Vučić u Sremskoj Mitrovici/Foto: FoNet/Vlada Srbije, S.Miljević

Vučić: Srbija ne pristaje na ultimatume prištinske platforme, EU me je prevarila

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče da Srbija neće pristati na ultimatum koji su joj platformom za pregovore postavili Priština i njeni zapadni mentori i naveo da ga je Evropska unija prevarila jer mu je obećala da ta platforma neće ni doći na dnevni red kosovske skupštine.

“Bando iz Prištine, sikter pa tražite ko će to da vam ispuni, Srbija neće”, naglasio je Vučić na mitingu u Sremskoj Mitrovici, dodajući da je Priština sa svojim zapadnim partnerima želela da unizi Srbiju. On je kazao da je Srbija za kompromis, ali da neće dozvoliti nikom da je unizi i da to nisu uspeli ni mogo jači od Prištine u istoriji. “Mislio sam da bezobrazluku i bezobzirnosti nema kraja dok nisam video platformu”, rekao je Vučić, ponovivši da je ona napravljena da bi se onemogućili razgovori Beograda i Prištine. Kazao je da je visokoj predstavnici Federiki Mogerini još pre pola godine rekao da bi tako nešto bilo katastrofa za Srbiju i ceo Balkan. “Obećano mi je da se ona neće ni naći na dnevnom redu kosovske skupštine, a kamoli da bude izglasana, prevarili su me, a još više sebe”, rekao je Vučić, dodajući da je Priština u prethodna tri dana digla poternice protiv “deset najsposobnijih momaka” sa severa Kosova, svih koji imaju hrabrosti da joj se suprostave, jer želi da ih tako protera, kako bi ostali samo starci, i u nameri da protera Srbe sa Kosova. “Nećemo dozvoliti Oluju ni Bljesak, znam šta govorim”, kazao je Vučić, napominjući da je kvorum izglasavanju platforme u kosovskoj skupštini dao Srbin “Slobodan Petrović koji podržava Jedan od pet miliona”.

S druge strane, američki i evropski zvaničnici pozvali su Kosovo i Srbiju da prekinu međusobne provokacije i obnove dijalog, a vlasti u Prištini da ukinu takse od 100 odsto na robu iz Srbije. “SAD pozivaju na ukidanje tarifa, zaustavljanje obostranih provokacija i nastavak dijaloga. SAD cene partnerstvo sa Srbijom i žele da izgrade još snažnije odnose”, objavila je ambasada SAD u Beogradu na svom “Tviter” nalogu, uz fotografiju sa sastanka Aleksandra Vučića i američkog državnog podsekretara za politička pitanja Dejvida Hejla u Beogradu. Portparolka EU za spoljnu politiku Maja Kocijančič izjavila je da bez ukidanja taksi na uvoznu robu iz Srbije i BiH ne može doći do stvaranja klime za nastavak dijaloga, koji predstavlja “jedini put napred”. U međuvremenu, kako navodi Radio Slobodna Evropa (RSE), kosovski rukovodioci smatraju da je usvajanjem zakona o obavezama Državne delegacije i platforme o dijalogu Kosovo spremno više nego ikada da se suoči sa Srbijom, i da će ti dokumenti očuvati Kosovo od promene granica. “Ubeđeni su da će konačni sporazum omogućiti Kosovu članstvo u UN, te da neće biti ugrožavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta ili formiranja zajednice opština sa srpskom većinom sa izvršnim ovlašćenjima. To smatraju premijer i predsednik Skupštine, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji, dok se predsednik Hašim Tači, koji i dalje stoji iza ideje da je potrebna korekcija granice, nije oglasio nakon što je Skupština usvojila ta dva dokumenta”, ističe RSE.