Akcija u Valjevu / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Valjevci zahtevaju od organa vlasti informacije o zagađenju vazduha

Ulična akcija „Imamo pravo da znamo: Kada će Valjevo da prodiše?“, koju je u okviru kampanje „Srbija do informacija“ organizovala “Crta”, održana je juče na Gradskom trgu u Valjevu.

Građani i građanke imali su priliku da pošalju pismo nadležnim lokalnim i državnim institucijama, kao i javnim preduzećima, zahtevajući informacije u vezi sa zagađenjem vazduha. Poslata su 92 zahteva i to na nekoliko adresa – Skupštini grada Valjeva, Gradskom veću Valjeva, Gradskoj upravi grada Valjeva, Zavodu za javno zdravlje Valjevo i republičkoj Agenciji za zaštitu životne sredine. „S obzirom na to da živim na uzvišenju koje se vodi kao predgrađe Valjeva, pomislili biste da imam pristup zdravijem vazduhu, međutim sasvim je obrnuto. Zimi je najgore stanje, jer ne smemo da otvorimo prozor, sa svih strana ulazi zagađen vazduh, a osnovni uzrok je neadekvatno grejanje u domaćinstvima“, kaže M.J. iz Valjeva. Prema podacima, više od 100 dana godišnje Valjevci udišu štetan vazduh u kome se nalazi prekoračena vrednost takozvanih suspendovanih čestica koje lako dospevaju u respiratorne organe i ugrožavaju zdravlje građana.

Tokom akcije, koja je organizovana uz podršku lokalne inicijative “Da Valjevo prodiše”, Ivana Markulić iz “Crte” podsetila je na važnost Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. “Ovaj Zakon omogućio je da saznamo mnoge činjenice od javnog interesa koje bi bez njega ostale sakrivene od očiju javnosti. Omogućio je svim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem. Zato pričamo sa građanima Valjeva i nastavljamo borbu, jer bez ovog Zakona i nezavisne institucije Poverenika biće nam uskraćena mogućnost da dobijemo odgovore na pitanja koja se tiču svih nas“, napomenula je Markulić .