Vladimir Putin / Foto: FoNet, Dragan Antonić

NATO: Neprihvatljiva ruska pretnja o ciljanju saveznika

NATO je ocenio kao “neprihvatljive” pretnje ruskog predsednika Vladimira Putina da će rasporediti nove rakete koje mogu da pogode teritorije zemalja saveznika.

“Ruske izjave u kojima se preti da će im savezničke zemlje biti ciljevi su neprihvatljive”, rekao je portparol Alijanse Piers Kazale i dodao da je NATO odbrambeni savez, spreman da brani sve svoje članove od svake pretnje. Putin je zapretio je da će rasporediti rakete koje mogu da stignu do NATO zemalja ako SAD rasporedi nove raketne sisteme u Evropi. “Ako su raspoređeni i isporučeni na evropskom kontinentu to bi ozbiljno pogoršalo situaciju i stvorilo ozbiljne pretnje za Rusiju. Reći ću jasno i otvoreno, Rusija će biti primorana da rasporedi oružje koje može biti upotrebljeno ne samo protiv teritorija odakle dolazi direktna pretnja, već takođe protiv teritorija gde se nalaze centri odluke o upotrebi raketa koje nam prete”, rekao je Putin u govoru pred oba doma ruskog parlamenta. NATO je saopštio da ruske tvrdnje protiv sistema antiraketne odbrane Alijance predstavljaju “flagrantni pokušaj” da se skrene pažnja s ruskog kršenja Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF).

Portparol NATO-a rekao je da je antiraketna odbrana Alijanse potpuno defanzivna i da su lokacije u Rumuniji i Poljskoj u skladu sa sporazumom INF. Inače, SAD su se povukle iz bilateralnog sporazuma INF iz 1987. sa Sovjetskim Savezom, pošto su optužile Moskvu da je prekršila taj sporazum razvojem novog sistema raketa koje mogu da pogode glavne gradove u Evropi. Rusija odbacuje te tvrdnje. SAD su 2. februara formalno suspendovale svoje obaveze prema INF, a Rusija je isto učinila dan kasnije.