Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Predsednik odbora: Predlog Zakona o nestalim bebama na proleće

Predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Petar Petrović izrazio je očekivanje da će se Predlog zakona o nestalim bebama naći pred poslanicima Skupštine Srbije na jednoj od prvih sednica prolećnog zasedanja.

On je tokom razgovora sa direktorom Direktorata za ljudska prava Saveta Evrope Kristofom Poarelom kazao da predlog tog zakona nije ranije donet, jer je u pitanju “veoma osetljiva materija” što je, kako je rekao, “zahtevalo mnogo opreznosti kako bi, s jedne strane bio prihvatljiv roditeljima nestale dece, a sa druge, primenljiv u praksi”, saopšteno je iz Skupštine Srbije. Poarel je, navodi se, izrazio zadovoljstvo što je Predlog zakona ušao u skupštinsku proceduru čime je, kako je rekao, preduzet važan korak ka njegovom usvajanju. On je u razgovoru sa članovima skupštinskog Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu preneo očekivanje Komiteta ministara SE da će Skupština Srbije usvojiti taj zakon po hitnom postupku.

Podsetimo, početkom decembra Komitet ministara SE doneo je novu privremenu rezoluciju kojom se pozivaju vlasti u Srbiji da usvoje zakon za utvrđivanje činjenica o „nestalim bebama“ i time ispoštuju presudu Evropskog suda za ljudska prava donetu još 2013. godine. Prethodno, Komitet ministara je početkom juna još jednom pozvao vlasti Srbije da stvore uslove za rešavanje svakog pojedinačnog slučaja i da do 1. oktobra obaveste Komitet o preduzetim merama. SE je tada izrazio zabrinutost zbog činjenice da još nije usvojen nacrt zakona koji treba da omogući izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava o nestalim bebama (Zorica Jovanović protiv Srbije), i pored upornih poziva ovog tela i garancija vlasti u Beogradu. U odluci se podseća da Srbija, prema članu 46 Evropske konvencije o ljudskim pravima, ima bezuslovnu obavezu da izvršava presude Suda u Strazburu. Rok za izvršenje presude bio je 9. oktobar 2014. godine.