Bela kuća / Foto: Pixabay.com

Bela kuća brani odluku o vanrednom stanju, demokrate tvrde da je neustavna

Zvaničnici Bele kuće branili su juče odluku predsednika SAD Donalda Trampa da proglasi vanredno stanje kako bi se izgradio zid na američko-meksičkoj granici i sprečila ilegalna imigracija, iako je američki lider rekao da nije morao to da uradi.

“Mogao je da ignoriše krizu, ali nije”, rekao je za televiziju “Foks” Trampov savetnik Stiven Miler, poznat po oštrim imigracionim stavovima. Kako navodi “Glas Amerike”, Miler je napao bivšeg republikanskog predsednika Džordža Buša zbog “neverovatne izdaje” SAD pre gotovo dve decenije kada je u Ameriku ušlo četiri puta više ilegalnih imigranata nego danas. Miler je poručio da “nema snažne nacije bez bezbedne granice”. Takođe, tvrdi da se Trampovim potezom “brane naše granice”, a da je ilegalna imigracija pretnja zemlji. Trampov savetnik naglasio je da je proglašenje vanrednog stanja u skladu sa zakonom iz 1976. godine, prema kojem američki predsednici imaju pravo da donesu takvu odluku. Međutim, ovo je jedino vanredno stanje, od 59 do sada proglašenih, gde je odluka doneta da bi se zaobišlo odbijanje Kongresa da finansira određeni predlog.

Podsetimo, Tramp je proglasio vanredno stanje u petak da bi zaobišao Kongres, koji je odbio njegov zahtev da se izdvoji 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida i umesto toga odobrio 1,37 milijardi za barijeru duž 90 od 3.200 kilometara granice. Tramp planira da iz drugih izvora uzme više od osam milijardi dolara za zid, mada su već podnete tužbe da se blokira transfer novca. Stiven Miler rekao je da će više od 320 kilometara zida biti izgrađeno do kraja septembra 2020. godine, nekoliko nedelja pre predsedničkih izbora. Demokrate su oštro kritkovale Trampovu odluku i najavile da će je osporiti pred sudom. Predsedavajući Obaveštajnog odbora Predstavničkog doma demokrata Adam Šif rekao je za CNN da je vanredno stanje neustavno i da “ako Kongres popusti, neće biti mnogo kontrole izvršne vlasti”. Prve tužbe protiv proglašenja vanrednog stanja podnela su tri stanovnika Teksasa i jedna organizacija za zaštitu životne sredine, navodeći da se tim potezom krši Ustav i njihova vlasnička prava. Kalifornija je, takođe, najavila da će vrlo brzo tužiti Trampovu administraciju, a očekuje se da će joj se pridružiti i druge savezne države. Tužbe bi mogle da uspore Trampove napore da izgradi zid, ali će na kraju o svemu verovatno odlučivati Vrhovni sud, u kojem većinu imaju konzervativci.