Skupština Srbije / Foto: FoNet, Ognjen Stevanović

Sednica Skupštine Srbije zakazana „potpisima“ bivših poslanika

Među 154 poslanika koji su potpisali zahtev za sazivanje vanredne sednice Skupštine Srbije, koja je u toku, našla su se i imena i potpisi petoro bivših poslanika, od kojih je četvoro ostavke podnelo još 2017. godine, navodi “Insajder”.   

Vesna Rakonjac i Branislav Blažić, čija se imena nalaze na tom spisku i koji više ne obavljaju poslaničke funkcije, za “Insajder” tvrde da taj zahtev nisu potpisali. Inače, ova sednica, na čijem je dnevnom redu oko 40 zakonskih predloga i akata, uglavnom iz oblasti obrazovanja, ne bi mogla da bude održana da prethodno, kako predviđa zakon, najmanje trećina narodnih poslanika nije podnela zahtev predsednici parlamenta Maji Gojković. Vesna Rakonjac, koja je poslaničku funkciju prestala da obavlja 21. decembra 2017, a sada je na funkciji direktorke Uprave za biomedicinu pri Ministarstvu zdravlja na pitanje “Insajdera” kako se njen potpis našao na zahtevu za održavanje vanredne sednice, odgovara da ne zna o čemu se radi. „Ja od 22. decembra 2017. nemam nikakve veze sa dešavanjima u parlamentu i od tada nemam pristup dokumentima. Možda je došlo do greške, ali ja u to ne mogu da ulazim “, rekla je Rakonjac. A Branislav Blažić, koji je ostavku podneo još 10. oktobra 2017, a sada obavlja funkciju državnog sekretara u Ministarstvu za zaštitu životne sredine ističe da “ništa nije potpisivao u vezi sa sazivanjem Skupštine”, jer kao državni sekretar “tako nešto ne može da uradi”. “Možda je došlo do neke tehničke greške, jer sam u Ministarstvu još od 2017. godine”, kazao je Blažić. Na istom spisku je i Aleksandra Đurović, takođe bivša poslanica SNS, koja je ostavku podnela 8. septembra 2017. godine, kao i Željko Sušec, koji nije poslanik od 4. juna prošle godine, i Marko Gavrilović, koji je ostavku na mesto poslanika podneo 10. oktobra 2017. Zbog sazivanja sednice po zahtevu koji su potpisali i bivši poslanici, predstavnici Saveza za Srbiju (SzS) zatražili su i ostavku predsednice Skupštine Maje Gojković, a poslanik SzS Miroslav Aleksić izjavio je da će protiv Maje Gojković biti podneta i krivična prijava. Potpredsednik Skupštine Srbije i poslanik SNS Veroljub Arsić, koji je i jedan od potpisnika zahteva za održavanje vanredne sednice, nije umeo da odgovori na pitanje “Insajdera” kako su se imena bivših poslanika našla na tom spisku. „Stvarno ne znam“, rekao je Arsić, dodajući da ne zna kakva je procedura za podnošenje zahteva, odnosno ko bi mogao da bude odgovoran za očigledno falsifikovanje potpisa.

A sinoć se oglasio šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović ističući da je njegovom greškom predat stari spisak poslanika. On je za RTV ocenio da je sednica legitimna “jer Ustav i zakon kažu da se vanredna sednica zakazuje na zahtev najmanje jedne trećine narodnih poslanika i kad izuzmete tih pet ljudi, to je apsolutna većina”.