Foto: Pixabay.com

“Kreće sa radom TV K1 – državni pokušaj neutralisanja N1”

U sedištu “Adria medija grupe” (AMG), u garaži Vlajkovićeve 8, uveliko se gradi nekoliko TV studija i sa te adrese će od aprila početi da se emituje program televizije koja će se zvati K1, saznaje nezvanično “Danas”.

Kako navodi ovaj list, K1 će biti u ponudi “Telekomovog” kabla, na broju jedan, što bi trebalo da predstavlja pandan SBB-ovom N1. “Ovo su nezvanične informacije do kojih smo došli iz više izvora, jer ni ‘Adria medija grupa’, niti ‘Telekom’, nisu želeli da potvrde niti da demantuju da novi vlasnik ‘Kurira’ Igor Žeželj pokreće televiziju koja će se emitovati preko državnog kablovskog operatera. Veo tajne koji prati sve poslovne transakcije ‘Telekoma’ koji već nekoliko meseci kupuje manje kablovske operatere, a potom slede naizgled nevezane kupovine medija, samo produbljuju sumnju da vlast preko državne firme pokušava da uđe u što veći broj medija i tako utiče na njihovu uređivačku politiku”, piše “Danas”. O pokretanju TV K1 koji bi trebalo da bude glavna konkurencija N1, programski urednik ove televizije, Jugoslav Ćosić, saznao je iz medija, takođe kao nezvaničnu informaciju. “Svaka konkurencija je dobrodošla, ako je profesionalna i ako je izgrađena na tržištu”, kazao je Ćosić. A predsednik NUNS-a Slaviša Lekić ističe da je priča o formiranju K1 televizije, novog poduhvata AMG, izdavača ‘Kurira’, „čiji se pravi vlasnik ne krije iza generalija u APR-u, samo malena puzla ovog medijskog horor mozaika“. “Da li iko danas ima dilemu zašto je Vučić onomad, ‘pod pritiskom naroda’, odustao od prodaje ‘Telekoma’ ili zašto je godinama trajala ona žestoka, prljava i bljutava bitka oko toga ko će više imati uticaja u ‘Kuriru’, vlast ili vlasnici? Izgleda da ni mašta Džordža Orvela, književnika proroka, nije bila toliko bezgranična: čak ni čovek koji je pre nekoliko decenija vrlo jasno sagledao ono što će se danas dešavati, nije mogao da predvidi da će postojati zemlja u kojoj će jedna vlast, jedne partije i jednog čoveka, beskompromisno kontrolisati kompletnu razmenu informacija, ne samo na medijskoj sceni, nego generalno u okvirima granica koje kontrolišu”, rekao je Lekić. “Danas” navodi da AMG planira da pokrene još četiri kanala i to – ruska. Jedan će biti dečiji, dok će ostali biti informativni. Sve ove navode list je pokušao da proveri kod vlasnika AMG Igora Žeželja, ali bez uspeha.

Nedavna kupovina “Kurira”, odnosno AMG, otvorila je brojna pitanja u javnosti, od kojih je ključno bilo da li iza nje stoji “Telekom”. Naime, AMG je kupio “Mondo Inc”, čiji je vlasnik Igor Žeželj za “Danas” tada izjavio da je preko svojih kompanija sarađivao sa “Telekomom”, ali da sva prava na “Mondo” brend pripadaju njegovoj kompaniji, iako je portal “Mondo” osnovao “Telekom”.