Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

SE: Dvostruko povećan broj pretnji nasiljem novinarima u odnosu na 2017.

Situacija u pogledu medijskih sloboda znatno se pogoršala u članicama Saveta Evrope, navodi se u izveštaju Platforme Saveta Evrope za zaštitu novinara koji je juče predstavljen u sedištu te organizacije u Strazburu.

U izveštaju pod nazivom „Demokratija u opasnosti: pretnje i napade na medijske slobode u Evropi“ ističe se da se stalno povećava broj napada na novinare, navedeno je u saopštenju Saveta Evrope (SE). Autori su u izveštaju, koji su sastavile partnerske organizacije SE, naveli 140 prijavljenih slučajeva ozbiljnog kršenja medijskih sloboda. Broj prijavljenih pretnji nasiljem dvostruko se povećao u 2018. u odnosu na prethodnu godinu, navode autori izveštaja, dodajući da nije bilo napretka u rešavanju slučajeva ubistava novinara. U izveštaju se upozorava da su hapšenja novinara proizvoljna i da je više novih zakona oslabilo medijske slobode. Generalni sekretar SE Torbjorn Jagland izjavio je na predstavljanju izveštaja da je neophodno pokrenuti snažne političke aktivnosti u zemljama članicama da bi se preokrenuo trend slabljenja medijskih sloboda i bezbednosti novinara. „Sloboda izražavanja je ključna za ostvarivanje svih ljudskih prava i zavređuje najveći nivo pažnje zemalja članica. Ovaj izveštaj može da posluži kao osnova za dijalog sa zemljama članicama o načinima da se poboljša medijsko okruženje“, rekao je Jagland.

Inače, SE uspostavio je Platformu 2015. u saradnji sa više evropskih i međunarodnih organizacija koje se bave slobodom izražavanja i novinarstvom radi pružanja informacija za dijalog među članicama Saveta.