Ramuš Haradinaj, premijer Kosova / Foto: FoNet

SAD liderima Kosova: Naši odnosi ne mogu biti kao pre dok ne ukinete takse

Visoki funkcioneri američke administracije uputili su pismo kosovskim liderima u kome su ih upozorili da odnosi SAD i Kosova ne mogu biti vraćeni na “prethodni, zavidni” nivo dok Priština ne ukine takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH, preneo je portal “Kossev”.

Prema navodima portala, američki zvaničnici su uputili pismo predsedniku i premijeru Kosova, Hašimu Tačiju i Ramušu Haradinaju, kao i predsedniku kosovskog parlamenta Kadriju Veseljiju u kome se izrazili “nevericu” zbog odluke Prištine da “ignoriše savete” SAD u vezi sa suspenzijom spornih taksi. “Kosovo nema boljeg prijatelja od SAD. Radili smo mnogo godina na postizanju budućnosti u kojoj ljudi na Kosovu mogu da žive onako kako izaberu, u miru. Hiljade diplomata i vojnika SAD su se lično založili u pokušajima da se za Kosovo izgradi budućnost. Neverovatno je da posle svega što smo zajedno ostvarili, Kosovo tako olako ignoriše naše savete”, navodi se u pismu. Ističe se i da akcije Prištine poput uvođenja taksi “podrivaju sposobnost SAD da nastave da sarađuju” sa Kosovom na “širokom spektru zajedničkih ciljeva”. “Nakon što su naši zahtevi za suspenziju taksi bili zanemareni, odlučili smo da preduzmemo korake kako bismo pokazali našu zabrinutost, uzimajući u obzir i naše bezbednosno partnerstvo. Za početak, odlučili smo da otkažemo planirano putovanje komandanta Nacionalne garde Ajove, generala Ora na Kosovo. S obzirom na problematičnu akciju koju je preduzela vaša vlada, ne bi bilo prikladno da dođe do takve posete. Pažljivo ćemo razmotriti druge aspekte naše saradnje i preispitati da li bi i njih trebalo ograničiti”, ističe se u pismu. Američki zvaničnici naveli su da je Vašington spreman da “pomogne i podrži Kosovo u postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, koji se bazira na međusobnom priznanju, koji je trajan, koji može biti sproveden i koji donosi korist obema stranama”. “Naša namera je da osiguramo da Srbija i Kosovo deluju na odgovoran način kako bi proces dijaloga ponovo otpočeo. Prvi korak ka ovom putu je suspenzija odluke o taksama. Dok to ne učinite, ne možemo naše odnose vratiti na prethodni, zavidni nivo”, napominje se u pismu koje su potpisali zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer, zamenik pomoćnika sekretara odbrane Lora Kuper i glavni direktor za evropska pitanja Nacionalnog saveta bezbednosti SAD Džon Ert.

A sinoć su se, kako navodi “Kossev”, kosovski lideri okupili na još jednom nenajavljenom sastanku, nakon čega su zaključili da vlada neće ukinuti odluku o taksama. Do sastanka je došlo nakon što je ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet uručio pismo dva zvaničnika Stejt depatrmenta i jednog zvaničnika Nacionalnog saveta za bezbednost SAD u kom se izražava se neverica zbog „olake“ odluke Kosova da „ignoriše savete“ SAD. Prethodno, premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je kako nema sankcija koje mogu da ga nateraju da ukine taksu. “Taksa može da bude beskonačna, stalna dok se ne reši problem Kosova i Srbije. Nema sankcija koje nas mogu naterati da ukinemo taksu. Niti od država niti od organizacija. Treba da se podsetimo odakle dolazimo, iz najtežih perioda koje smo prošli. Pritisci nisu pravi jezik za nas, ne daju efekte”, kazao je Haradinaj, napominjući da će taksu ukinuti samo onda kada dobije garancije da će konačni sporazum dovesti do priznanja Kosova.