Protest, septembar 2018 / Foto: Fejsbuk, Mame su zakon

Protest “Mame su mafija” 24. februara u Beogradu

Predstavnici Inicijative “Mame su zakon” najavili su da će u nedelju, 24. februara organizovati protest pod nazivom “Mame su mafija”, jer još nije izmenjen Zakon o finansijskoj podršci porodica sa decom zbog kojih mnoge trudnice i porodilje dobijaju neprimerena primanja.

Predstavnica inicijative i poslanica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura podsetila je da je od prve skupštinske rasprave u kojoj su trudnice i porodilje u Srbiji proglašene “porodiljskom mafijom” prošlo više od 14 meseci, a od usvajanja sramnog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom skoro osam meseci. Ona je kazala da je izgovor za usvajanje tog zakona bio navodni obračun sa onim ženama za koje se pretpostavlja da bi vršile zloupotrebe. “Pretpostaviti da su trudnice i porodilje najveći problem u zemlji u kojoj cveta rad na crno i svi drugi oblici neplaćenog rada je, u najmanju ruku, sramno. Poslednjih osam meseci preplavljeni smo rešenjima porodilja koje dobijaju nadoknade nekad i manje od 300 dinara mesečno”, navela je Macura. Kako je dodala, uprkos tome što su predstavnici Vlade Srbije krajem prošle godine najavili izmene i dopune tog zakona početkom 2019, to se još nije dogodilo, “pa su po ko zna koji put izneverena očekivanja trudnica, porodilja i njihovih porodica čija je egzistencija danas ugrožena”. Ona je iznela zahteve da se svakoj budućoj majci obezbedi nadoknada ne manja od minimalne zarade, da se broj meseci koji ulaze u obračun nadoknada nakon porođaja smanji sa 18 na 12 meseci, da se preduzetnicama ne ukida radni staž tokom odsustva radi nege deteta, odnosno da se ne izlažu dodatnim troškovima. Zatražila je da se ne ukidaju neophodne nadoknade roditeljima dece sa invaliditetom, da se ne diskriminišu poljoprivredne osiguranice i da se trudničko bolovanje uračuna u obračun nadoknade, kao i da se ne diskriminišu deca rođena pre stupanja na snagu ovog zakona kao treće, četvrto i svako sledeće dete, a nemaju navršenih 10 godina i da se i za njih izdvaja iznos predviđen usvojenim zakonom.

Kako je istaknuto, okupljanje će biti na platou ispred Filozofskog fakulteta 24. februara u podne, nakon čega će se krenuti u protestnu šetnju do zgrade Vlade Srbije, gde će se okupljenim građanima obratiti predstavnice Inicijative i gde će biti organizovan manji performans.