Foto: Pixabay.com

“Vladini zvaničnici da budu svesni posledica neprijateljske retorike po novinare”

Komitet za zaštitu novinara (CPJ), nevladina organizacija sa sedištem u Njujorku, pozvala je vlasti u Srbiji da detaljno istraže pretnje upućene televiziji N1.

U saopštenju se podseća da je policija uhapsila osumnjičenog za slanje pretećeg pisma koje je tokom vikenda stiglo na adresu redakcije. “Pozdravljamo brzu reakciju srpske policije i pozivamo ih da u potpunosti istraže upućene pretnje. Vladini zvaničnici treba da budu svesni posledica koje neprijateljska retorika može da ima po novinare”, izjavila je u Njujorku Gulnoza Said, koordinatorka CPJ za Evropu i Centralnu Aziju, prenosi “Glas Amerike”. Kako se ističe, preteće pismo stiglo je na adresu televizije N1 istog dana kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić opisao tu stanicu kao antivladinu. CPJ se poziva na izveštaje publikacije “Balkan Insight” da je 4. februara, Vučić izjavio za TV “Happy” da “televizija N1 napada vlasti 24 sata dnevno, sedam dana nedeljno, što čine i brojni nedeljnici i drugi mediji.” Komitet za zaštitu novinara uputio je preko imejla zahtev za komentar predstavnicima za štampu predsednika Srbije ali, kako se navodi, još nije dobijen odgovor. CPJ je pisao i Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije sa pitanjima o istrazi koju vodi policija, ali, kako je navedeno u saopštenju, nije još dobio odgovor. Komitet, međutim, citira i izveštaje da je državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović osudio pretnje televiziji N1 kao “neprihvatljivo zastrašivanje predstavnika medija”.

Reagujući na nedavne neprijateljske komentare na račun novinara, Željko Bodrožić, potpredsednik Regionalne platforme za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, ocenio je u saopštenju za CPJ da takve javne izjave državnih zvaničnika podstiču pretnje i napade na novinare.