Zastava Venecuele / Foto: Pixabay.com

Maduro odbacio ultimatum EU o raspisivanju izbora

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro odbacio je juče ultimatum koji su mu postavile zemlje Evropske unije, dajući mu rok od osam dana da raspiše izbore, navodeći da njegova zemlja nije povezana sa Evropom.

“Oni treba da povuku ultimatum. Niko ne može da mi postavi ultimatum”, rekao je Maduro u intervjuu za CNN Turk. Madrid, Pariz, Berlin, London, Brisel i Lisabon zatražili su u subotu da Maduro u roku od osam dana raspiše izbore, jer će u protivnom priznati lidera opozicije Huana Gvaida za privremenog predsednika Venecuele. Gvaido, predsednik parlamenta, jedine institucije pod kontrolom opozicije u Venecueli, prošle nedelje na protestu u Karakasu sebe je proglasio za privremenog predsednika države. Maduro je optužio Gvaida da je prekršio ustav kada se proglasio liderom zemlje. Takođe, kazao je da je otvoren za dijalog i da susret sa američkim predsednikom Donaldom Trampom nije verovatan, ali i da nije nemoguć. Vašington, koji je Gvaida priznao za predsednika Venecuele, u subotu je zatražio od međunarodne zajednice da “izabere stranu” i prekine finansijske veze sa Madurovom vladom.

Inače, Venecuela je pod Madurovom vladavinom zapala u haos, sa nestašicama hrane i protestima, a ekonomska i politička kriza doveli su do masovnog napuštanja zemlje i inflacije koja bi ove godine trebalo da poraste do 10 miliona odsto. Britanija, Nemačka, Francuska i Španija saopštile su da će priznati Gvaida, ako Maduro ne sazove izbore za osam dana. Rusija je ocenila da je reč o “apsurdnom” ultimatumu, koji je šef diplomatije Venecuele nazvao “detinjastim”. Maduro za sada ima podršku vojnih snaga, mada je vojni ataše Venecuele u SAD podržao Gvaida. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan podržao je Madura, u telefonskom razgovoru u četvrtak.