Dragoljub Simonović / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Uhapšen predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je uhapšen predsednik opštine Grocka i član glavnog odbora SNS-a Dragoljub Simonović, osumnjičen za podstrekavanje paljenja kuće novinara portala “Žig info” Milana Jovanovića.

“Partijska knjižica nikoga neće štititi od odgovornosti i novinari će biti zaštićeni, dopadali se nekome ili ne, a ovo je poruka da će svi počinioci biti najstrože kažnjeni i da nasilje nije dozvoljeno”, rekao je Vučić u “obraćanju naciji” na kojem nisu bila dozvoljena pitanja novinara. Vučić je naveo da je u paljenje kuće Jovanovića bio umešan policajac koji je razgovarao sa Simonovićem, a potom posredovao u angažovanju počinilaca. “Obećano mu je 1.500 evra, Simonović mu nije dao, pa je policajac morao da da svojih 1.000 evra za izvršenje, ali je ćutao ‘zbog zapošljavanja u Grockoj'”, rekao je Vučić, navodeći da su krivicu priznali i organizatori i izvršioci. Predsednik SNS-a je kazao da će narednih dana ići u Grocku da “uspostavi kontakt” sa ljudima. “Ići ćemo u Grocku da vidimo da li ta opština može da funkcioniše, ako ne, neko drugi će da formira vlast i ići ćemo na izbore u opštini Grocka”, rekao je Vučić. Kako podseća “Cenzolovka”, novinar Milan Jovanović, kome je 12. decembra prošle godine spaljena kuća u Vrčinu, Simonovića je direktno optužio kao glavnog nalogodavca tog zločina zbog tekstova koje je Jovanović na portalu “Žig info” objavio o korupciji, kriminalu i malverzacijama opštinskim novcem tokom gasifikacije ove opštine, kao i u drugim slučajevima. Jovanović je tada naveo da je i ranije dobijao pretnje, da su opštinske inspekcije htele da mu sruše kuću, da su mu inspektori na osnovu lažnih naloga isključili vodu i kanalizaciju, kao i da je nalogodavac u svim tim slučajevima bio upravo Simonović. U međuvremenu, 31. decembra, Simonović je podneo tužbu protiv Željka Matorčevića, urednika portala “Žig Info”, kao i Milana Jovanovića zbog uvreda. Drugi osnovni sud u Beogradu je 15. januara odbacio ovu tužbu. Matorčević je u Grockoj fizički napadnut u oktobru, posle čega je završio u bolnici.

“Očekujem da paljenje moje kuće dobije pravosudni epilog”, rekao je Jovanović za Radio Slobodna Evropa, komentarišući hapšenje Simonovića. “To mora da dobije sudski epilog. Zašto su ga hapsili ako neće dobiti? Čim mi je kuća zapaljena, odmah sam rekao da je to njegovo delo, da on stoji iza toga”, istakao je Jovanović.

OEBS i “Reporteri bez granica” pozdravili su hapšenje predsednika opštine Grocka.