Zastava Venecuele / Foto: Pixabay.com

Tramp priznao lidera opozicije za prelaznog predsednika Venecuele

Predsednik parlamenta Venecuele, jedine institucije pod kontrolom opozicije, Huan Gaido proglasio se sinoć “prelaznim predsednikom” države, pred nekoliko hiljada okupljenih pristalica opozicije u Karakasu.

“Zvanično se zaklinjem da ću preuzeti ovlašćenja izvršne vlasti kao predsednik Venecuele kako bismo dobili prelaznu vladu i slobodne izbore”, rekao je Gaido na skupu. Među prvima je reagovao američki predsednik Donald Tramp koji je izrazio podršku Gaidu. “Danas zvanično priznajem predsednika parlamenta Venecuele Huana Gaida za prelaznog predsednika Venecuele”, navodi se u Trampovom saopštenju. Osim SAD, još nekoliko zemalja, među kojima Brazil, Peru, Kanada, Paragvaj i Kolumbija, priznale su Gaida za prelaznog predsednika. Gaido (35) nedavno je pozvao na proteste smatrajući da treba da bude formirana prelazna vlada. Podsetimo, Nikolas Maduro je ponovo izabran za predsednika 20. maja 2018. posle prvog šestogodišnjeg mandata, a novi mandat započeo je 10. januara. Veći deo opozicije bojkotovao je izbore i nije priznao rezultate. Evropska unija nedavno je, dva dana pre početka drugog Madurovog mandata, ponovo pozvala na “slobodne i poštene” izbore u Venecueli.

A nakon što je američki predsednik priznao lidera opozicije za prelaznog predsednika, Maduro je izjavio da njegova zemlja prekida diplomatske odnose sa SAD. “Odlučio sam da prekinem diplomatske i političke odnose sa imperijalističkom vladom SAD. Napolje! Neka svi napuste Venecuelu, ovde postoji ponos”, rekao je Maduro koji je dao rok od 72 sata da diplomate napuste zemlju.