Angela Merkel / Foto: Fonet/AP, Markus Schreiber

Merkel i Makron potpisali novi sporazum o francusko-nemačkoj saradnji

Nemačka kancelarka Angela Merkel ukazala je na rastući nacionalizam u Evropi i pozvala na oživljavanje prekogranične saradnje pošto su ona i francuski predsednik Emanuel Makron juče potpisali novi sporazum o francusko-nemačkoj saradnji, koji obnavlja višedecenijsko prijateljstvo dve zemlje.

Ugovor je svojevrsna poruka i podrška Evropskoj uniji oslabljenoj rastom nacionalizma. Merkel i Makron potpisali su novi sporazum u zapadnonemačkom gradu Ahenu, tačno 56 godina od kada su Šarl De Gol i Konrad Adenauer potpisali istorijski Jelisejski sporazum o pomirenju 1963. godine koji je dao ton bliskim odnosima dve zemlje posle sukoba završenih Drugim svetskim ratom. “Populizam i nacionalizam rastu u svim našim zemljama”, kazala je Merkel francuskim, nemačkim i evropskim zvaničnicima okupljenim u gradskoj kući u Ahenu. Navodeći odlazak Britanije iz EU i rastuće tendencije protekcionizma u svetu, Merkel je rekla da međunarodna saradnja prolazi kroz težak period. “Sedamdesetčetiri godine, jedan ljudski vek, od kraja Drugog svetskog rata, a ono što izgleda samo po sebi očigledno ponovo se dovodi u pitanje. Zato pre svega treba da postoji nova posvećenost našoj odgovornosti unutar EU, odgovornosti koju imaju Nemačka i Francuska”, rekla je ona.  U sličnom tonu govorio je i Makron koji je ukazao na “rastući bes” unutar evropskih društava i pritisak spolja. On je osudio “laži” koje o sporazumu prenosi francuska ekstremna desnica, navodi “Frans pres”.  “Oni koji ismevaju ili šire laži nanose štetu našoj istoriji i našem narodu”, rekao je Makron. Jedna od tih “laži” je da će prema sporazumu Francuska ustupiti Nemačkoj mesto stalnog člana Saveta bezbednosti UN. Nemačka kancelarka je ponovo potvrdila želju Nemačke i Francuske da se stvori evropska vojska.”Novi sporazum koji predviđa približavanje u oblasti odbrane treba da bude doprinos stvaranju evropske vojske” rekla je Merkel.

Inače, cilj ugovora iz Ahena je da se podstakne prekogranična saradnja na granici dugoj 450 kilometara, ali takođe i da se poboljša koordinacija između dve zemlje kada je reč o suočavanju s međunarodnim problemima kao što su klimatske promene i terorizam. U njemu se predviđa usaglašavanje ekonomske, spoljne i odbrambene politike dve zemlje, kao i zajednička parlamentarna skupština sastavljena od 100 francuskih i nemačkih poslanika. U jednoj klauzuli sporazuma govori se o zajedničkoj odbrani u slučaju napada, nalik na model predviđen u NATO-u. Klauzula omogućava upotrebu zajedničkih sredstava u slučaju terorističkog napada, ili saradnju na velikim vojnim programima, poput onih o tenkovima, ili borbenim avionima.