Veselji, Tači, Haradinaj / Foto: Fonet /EU

Haradinaj: Takse ostaju dok Srbija ne prizna Kosovo

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je juče da taksa od 100 odsto na uvoz proizvoda iz Srbije i BiH ostaje na snazi do “međusobnog priznanja Kosova i Srbije”.

On je kazao da želi da sasluša sugestije i pozive SAD i EU na ukidanje takse, ali je i dodao da takva odluka u ovom trenutku “ne može biti doneta”. “Stremimo tome da ukinemo taksu pošto je to sugestija naših saveznika iz SAD, ali takvu odluku povezujemo sa postizanjem sveobuhvatnog sporazuma o međusobnom priznanju sa Srbijom”, kazao je Haradinaj. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je izjava Haradinaja “loša vest i loš signal za ceo region”, ističući da je Srbija dovoljno snažna i da će se “boriti i izboriti do samog kraja”. “Oni mogu to da rade i dalje su nečiji najbliži saveznici”, kazao je Vučić i izrazio zahvalnost onima koji su, kako je napomenuo, čak i formalno rekli da se ukinu takse.  Prethodno je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio da je sastanak sa Haradinajem i američkim ambasadorom u Prištini Filipom Kosnetom bio konstruktivan. Naveo je da će odluke o važnim procesima Kosovo donositi u koordinaciji sa SAD i međunarodnim partnerima. “Radićemo zajedno da odluke institucija Kosova o važnim procesima budu u interesu naših građana i u potpunoj koordinaciji sa SAD i međunarodnim partnerima”, napisao je Veselji na “Fejsbuku”. Naveo je i da je Kosovo “odlučno da zauvek očuva prijateljstvo i strateško partnerstvo sa SAD” kao i da se takav odnos “nikada neće promeniti”. Sastanak Haradinaja i Veseljija sa američkim ambasadorom održan je bez prisustva medija, a nijedan od učesnika nije davao izjave.

S druge strane, predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da bi svi trebalo da se fokusiraju na to da strateške odluke budu iznad taktičkih, dnevnih odluka. „A strateško delovanje podrazumeva ojačavanje naših odnosa sa SAD. Ko god ugrožava investicije SAD na Kosovu i odnose sa SAD, nema podršku građana i to predstavlja odstupanje od strateških angažovanja između Kosova i SAD. Kosovu ne treba ni sloboda ni nezavisnost bez američke podrške“, poručio je Tači. Inače, SAD i EU pozvali su Kosovo da ukine odluku o taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH.