Foto: Pixabay.com

Mej protiv odlaganja izlaska Velike Britanije iz EU

Britanska premijerka Tereza Mej odbacila je juče pozive da odloži izlazak Velike Britanije iz Evropske unije i navela da je njen “Plan B” da parlament usvoji odbačeni sporazum o Bregzitu pošto obezbedi promenu sporne odredbe o granici između dve Irske.

Pošto je britanski parlament prošle nedelje odbacio sporazum o Bregzitu koji je njena vlada postigla s EU, Mej je juče pred donjim domom napomenula da je uzela u obzir zabrinutost poslanika povodom zaštitne mere “bekstop” koja garantuje da posle Bregzita neće biti tvrde granice između Irske i Severne Irske. Mej je kazala da će pre nego što se obrati liderima EU, još razgovarati i s vladinim i s opozicionim poslanicima povodom njihove zabrinutosti u vezi s tom odredbom sporazuma. “Potom ću sa zaključcima tih razgovora ponovo otići u EU”, rekla je britanska premijerka. S druge strane, EU insistira da o postignutom sporazumu o Bregzitu ne može biti novih pregovora. Britanski parlament će o planu premijerke i o eventualnim amandmanima raspravljati i glasati 29. januara, tačno dva meseca pre izlaska Velike Britanije iz EU. Lider opozicionih laburista Džeremi Korbin rekao je da je premijerkin “Plan B” samo drugi pokušaj da progura kroz parlament već odbačeni sporazum s EU.

Inače, Velika Britanija i EU su u novembru postigli sporazum o razlazu posle dugih i napetih pregovora. Međutim, tom sporazumu se protive i britanski poslanici koji podržavaju Bregzit i oni koji su protiv izlaska iz Unije. Dok prvima smeta što Velika Britanija ostaje vezana za propise EU i bez mogućnosti da vodi nezavisnu trgovinsku politiku, proevropski poslanici navode da sporazum ugrožava nesmetane ekonomske odnose dve strane. Mej je juče odbacila pozive proevropskih poslanika da odloži izlazak Velike Britanije iz EU ili da održi drugi referendum o Bregzitu. Glavni cilj Mej je da zadobije podršku konzervativaca naklonjenih Bregzitu i severnoirske Demokratske unionističke partije koja podržava njenu manjinsku vladu. Obe te grupe navode da neće podržati sporazum o Bregzitu ako iz njega ne bude uklonjena zaštitna mera “bekstop”. Prema toj odredbi, Velika Britanija treba da ostane u carinskoj uniji s EU kako bi bile izbegnute granične provere između Severne Irske i Irske. Ona je zamišljena kao privremena mera koja će važiti dok ne bude pronađeno trajno rešenje. Međutim, poslanici koji su pristalice Bregzita strahuju da bi London time mogao na neodređeno vreme da ostane vezan za pravila EU.