Putin uručuje orden Vučiću / Foto: FoNet, A. Levajković

Putin: Rusija se zalaže za rešenje za Kosovo u skladu sa Rezolucijom 1244

“Rusija se zalaže da Beograd i Priština postignu uzajamno prihvatljivo rešenje u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN”, izjavio je juče ruski predsednik Vladimir Putin u Beogradu, tokom zvanične posete Srbiji.

Kako navodi Radio Slobodna Evropa, on je kazao da su vlasti u Prištini preduzele neke korake, poput formiranja Vojske Kosova, što, kako je ocenio, predstavlja kršenje pomenute rezolucije. “Rusija deli zabrinutost srpskog rukovodstva i naroda jer ovakvi neodgovorni koraci mogu da destabilizuju Balkan”, naveo je Putin. Ponavljajući da ne vidi na vidiku rešenje za dogovor Beograda i Prištine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će se o svakom rešenju konsultovati sa Putinom. „Bez Rusije i zbog snage Rusije u Savetu bezbednosti UN je jasno da nikakvog rešenja neće biti bez Rusije. Pre svakog rešenja posavetovaću se sa predsednikom Putinom”, rekao je Vučić. Na pitanje novinara o uključivanju Rusije u pregovarački proces, Putin je rekao da je Moskva oduvek aktivno učestovala, a da što se tiče direktnog posredovanja, to radi EU, ali, po njegvoom mišljenju, loše. Naveo je primer neformiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu. Putin je kazao da Rezolucija Saveta bezbednosti 1244 predviđa mogućnost prisustva srpskih policajca i graničara na teritoriji Kosova. “Potrebno je više poštovati međunarodno pravo i tada je moguće pravedno rešenje”, rekao je ruski predsednik. Upitan o gasovodu “Turski tok” Putin je rekao da će sve zavisiti od zemalja EU. “Gradimo tranzitnu infrastukturu zajedno sa Srbijom, ali će sve zavisiti od zemalja EU, koliko će one uspeti da ga realizuju. Sada Bugarska pokazuje interesovanje, da ide preko Bugarske, Srbije, Mađarske i tako dalje. Mi smo spremni za investiranje, ali od nas malo šta zavisi”, rekao je Putin. Vučić je izjavio da Srbija očekuje mnogo od tog gasovoda, kojim gas iz Rusije preko Turske i Bugarske treba da stigne u Srbiju, jer je “ruski gas najbolji i najeftiniji”. “Ne znam kakvi su pritisci vršeni na druge, ali sa Srbijom Rusija nije imala tu vrstu problema, mi smo na tu vrstu pritiska otporni”, rekao je Vučić.

Tokom jučerašnje, četvrte, posete Srbiji, Putin je sa Vučićem položio venac na Groblju oslobodilaca Beograda, potom je svečano dočekan ispred Palate Srbije u kojoj su potom održani sastanci, potpisani sporazumi dve države i gde su lideri dve zemlje dali izjave medijima. Putin je uručio Vučiću orden Aleksandra Nevskog, a Vučić darivao Putinu psa šarplaninca Pašu. U čast ruskog predsednika građani iz gradova Srbije autobusima su došli u Beograd, prošetali centralnim ulicama i okupili se ispred Hrama Svetog Save gde su pozdravili Putina. “Hvala na prijateljstvu. Spasiba za družbu”, jedine su reči koje je ruski predsednik izgovorio okupljenima pred Hramom Svetog Save, najpre na srpskom, a potom i na ruskom jeziku. Zbog posete Vladimira Putina saobraćaj u strogom centru Beograda bio je obustavljen, a u jednom trenutku blokiran je bio i Brankov most. Kako je naveo N1, nezvanično se pominje da je u prestonicu došlo oko 1.300 autobusa sa svih strana Srbije.