Protest u Nišu / Foto: Fonet, Kostadin Kamenov

Protest u Nišu: Želimo da odbranimo dostojanstvo života

Više hiljada Nišlija okupilo se sinoć na protestu “Stop teroru za Niš bez straha #1od5miliona” koji je na centralnom gradskom trgu organizovao Pokret mladih “Za Niš bez straha”.

Pijanistkinja Marija Dinov poručila je okupljenima da je skup organizovan kako bi “odbranili dostojanstvo života”. “Danas je Dan oslobođenja Niša od Turaka. Na današnji dan počinje oslobađanje Niša, ali i nas Nišlija. Oslobađanja ideje da smo zaslužili kaznu ovakvim izborom političara. Čak i da smo pogrešili prilikom izbora, političari ne smeju da nas terorišu i rade protiv nas”, rekla je Dinov okupljenima. Ona je podsetila na devet zahteva koje je Pokret mladih “Za Niš bez straha” izneo nedavno prilikom pozivanja građana Niša na protest. “Tražimo ostavku ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, oslobađanje zarobljenih medija i stvaranje nezavisnog regionalnog servisa u Nišu”, rekla je Dinov. Zahtevi su, dodala je ona, da se svi pružni prelazi u Nišu obezbede rampama i svetlosnom signalizacijom, da se stane na put partijskom zapošljavanju i da se rasvetle svi slučajevi paljenja automobila u Nišu. “Tražimo da se zaustavi isključenje struje socijalno ugroženim građanima i da javni izvršitelji ne postupaju u sporovima koji se vode protiv socijalno ugroženih građana. Tražimo da se Aerodrom, Elektrodistribucija i Regionalna privredna komora vrate gradu”, naglasila je Dinov.

Okupljenim Nišlijama obratila se potom Slavica Stojković iz Jelašnice, majka četvoro dece čiji se muž ubio zbog duga za struju od 36.000 dinara. Kazala je da od jula od kada je ostala sama sa decom niko od nadležnih iz grada nije došao da vidi kako žive i da li im je nešto potrebno. “Mi živimo u ruševinama, preti opasnost da propadnemo u podrum. Živimo od socijalne pomoći. Nemamo drva za ogrev. Nisu mi odobrili jednokratnu pomoć jer mi kažu ‘zdrava si, možeš da radiš’, a ja nemam posla”, izjavila je Stojković. Profesorka Filozofskog fakulteta Tatjana Paunović rekla je da protestuju ljudi koji žele da žive u slobodnoj državi, a ne u strahu. “Nije većina građana izabrala da se valja u ovom blatu. Dosta nasilju nad zdravim razumom. Imamo državu i institucije koje su razorene korupcijom”, rekla je Paunović. Učesnici protesta su minutom ćutanja odali poštu nastradalima u nesreći kod Donjeg Međurova, a po završetka skupa krenuli su u protestnu šetnju najužim centrom grada do Gradske kuće.