Zastava Venecuele / Foto: Pixabay.com

EU poziva na nove, “slobodne” izbore u Venecueli

Evropska unija je ponovo pozvala na “slobodne i poštene” izbore u Venecueli, dva dana pre početka drugog šestogodišnjeg mandata predsednika Nikolasa Madura.

“Mislimo da predsednički izbori (u 2018.) nisu bili ni slobodni ni verodostojni. EU traži nove, slobodne i poštene izbore”, kazala je novinarima portparolka evropske diplomatije Maja Kocijančič. A Maduro sutra počinje drugi šestogodišnji mandat u Venecueli pod sumnjom u nezakonitost koja nagoveštava veliku međunarodnu izolaciju zemlje koju je zahvatila najgora  kriza u novijoj istoriji. Portparolka EU  ponovila je stav Unije koja je uvela sankcije za 18 venecuelskih funkcionera zbog pogoršanja stanja demokratije u toj zemlji, ocenivši da je “mirno političko i demokratsko rešenje jedini način” izlaska iz krize u kojoj se zemlja našla. Osim Meksika, dvanaest latinoameričkih zemalja i Kanada, pozvale su 4. januara socijalističkog predsednika da se odrekne drugog mandata i preda vlast parlamentu. Karakas je to kritikovao kao podsticanje na državni udar.

Inače, nacionalna skupština Venecuele proglasila je nelegitimnim drugi mandat Madura i pozvala vojsku da podrži napore u “obnovi demokratije”. “Potvrđujemo nelegitimnost Nikolasa Madura. Od 1. januara on će uzurpirati predsedništvo i Nacionalnu skupštinu koja je jedini legitimni predstavnik naroda”, rekao je novi predsednik parlamenta Huan Gauido. Maduro bi trebalo da položi zakletvu za novi mandat nakon prevremenih izbora održanih 20. maja prošle godine. Izbore je uglavnom bojkotovala opozicija, a međunarodna zajednica osudila je njihov ishod.