Skup u Banjaluci / Foto: N1

Nekoliko osoba privedeno na skupu “Pravda za Davida” u Banjaluci

Nekoliko članova grupe “Pravda za Davida” privedeno je sinoć prilikom okupljanja velikog broja građana u centru Banjaluke.

Kako je javio reporter N1, neposredno pre hapšenja policija je pokušala da otera okupljene građane sa Trga Krajine. Nakon što su to odbili, policija je privela nekoliko učesnika protesta i članova grupe “Pravda za Davida”. Intervencija policije usledila je nakon što je istekao “zakonski rok” za okupljanje. Inače, pozivu na okupljanje odazvao se veliki broj građana, koji su prošetali kroz centar Banjaluke, tražeći pravdu za ubijenog mladića Davida Dragičevića i ostavku ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača. Građani, predvođeni roditeljima ubijenog mladića, Davorom Dragičevićem i Suzanom Radanović, najpre su se zaustavili kod Palate Republike, gde je Davor pripadnicima policije pokazao rane koje je zadobio u ratu kao borac Vojske RS. Kolona je potom krenula ka Radio-televiziji RS, javnom servisu RS, gde su se zadržali neko vreme, a potom su došli do zgrade u kojoj stanuje patolog Željko Karan koji je radeći obdukciju Davida Dragičevića naveo da je u njegovom telu bilo droge LSD, iako u Zavodu za sudsku medicinu RS ne postoji laboratorija za testiranje krvi na narkotike. Kasnijom toksikološkom analizom krvi ubijenog mladića u Beogradu ustanovljeno je da u njegovom telu nije bilo droga. Dragičević je ponovio da je vrh policije Republike Srpske odgovoran za ubistvo mladića. Dodao je da će “ići do kraja” i da je ovo “minimum”. “Moje obećanje je obećanje. Zavet je zavet. Zavet je bio 7. 4. na Davidovom grobu. Ja idem do kraja. Ovo je minimum što sam postavio. Nema više rokova, nema više ništa. Međunarodna zajednico, ubijaju nas, vi ste saučesnici u zločinu ako ne reagujete. Branićemo se do zadnje kapi krvi”, rekao je Dragičević. Istakao je da više neće biti velikih skupova “Pravda za Davida”: “Tri velika skupa. Ukupno 60.000 ljudi. Mir i dostojanstvo. Šta smo dobili od toga? Da nas tuku kao 25. decembra”. Posle protestne šetnje građani su se zaustavili na mestu na kome je trebalo da bude održan koncert Harisa Džinovića kao deo proslave Nove godine. Članovi grupe “Pravda za Davida” uzvikivali su “Nema koncerta”, a posle toga svetla na bini su ugašena i koncert je otkazan. Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić napisao je na “Tviteru” da je to žalosno.

I nekoliko stotina građana Sarajeva okupilo se sinoć ispred Zemaljskog muzeja kako bi pružili podršku roditeljima ubijenog Davida. Reporter N1 je naveo da građani traže pravdu za ubijenog mladog Banjalučanina, ali i za Dženana Memića, mladića ubijenog u Sarajevu.