Borko Stefanović / Foto: FoNet

Ukinut pritvor uhapšenim napadačima na Borka Stefanovića

Trojici uhapšenih zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića, dvojicu članova te stranke i policajca ukinut je pritvor, navelo je Više javno tužilaštvo iz Kruševca, a objavio “Insajder”.

To tužilaštvo je “Insajderu” odgovorilo da je uhapšenima ukinut pritvor jer su „prestali razlozi zbog kojih je pritvor na početku i određen“, ne navodeći, međutim, koji su to razlozi. Tu informaciju je potvrdio i Borko Stefanović na svom “Tviter” nalogu. “Danas je ukinut pritvor divnim dečacima koji su pomogli da se sami tučemo, kako ispada po njihovim iskazima. Nalogodavaca još nema u fokusu tužilaštva“, napisao je Stefanović. Podsetimo, policija u Kruševcu uhapsila je M. Ž. (30) i D. G. (31), osumnjičene da su 23. novembra napali Stefanovića i povredili ga metalnom šipkom. Policija je identifikovala još jednu osobu za koju se sumnja da je učestvovala u napadu i za njom intenzivno traga. Savez za Srbiju ocenio je da se puštanjem uhapšenih na slobodu pokazuje da vlast ne namerava da prekine nasilje niti da kazni one koji ga sprovode. Podseća se da su napadači pušteni iz pritvora, a da javnosti nisu otkrivena njihova puna imena. “Postavlja se pitanje kako će Boban Jovanović, kome su tada razbili vilicu i koji ide kod logopeda da ponovo uči da govori, da se oseća znajući da ulicama Kruševca slobodno šetaju oni koji su ga krvnički napali“, navodi se u saopštenju. Savez za Srbiju zahteva od Tužilaštva i MUP-a da što pre objasne javnosti zašto su ljudi koji su pokušali da ubiju Stefanovića pušteni iz protvora, da otkriju njihova puna imena, da se što pre otkriju nalogodavci tog napada i odgovori na pitanje da li su i kako oni povezani sa Srpskom naprednom strankom. „Pozivamo sve građane da ne odustaju od borbe za normalnu Srbiju bez nasilja“, zaključuje se u saopštenju. Inače, Borko Stefanović je na konferenciji za novinare 13. decembra otkrio identitet uhapšenih i rekao da su to Danijel Gmijović, Marko Živković i Marko Šaponjić, za koga je kazao da je bio pripadnik Žandarmerije do 2008. godine.

Napad na Stefanovića bio je i povod za tribinu, a kasnije i za prvi protest građana „Stop krvavim košuljama“ sa zahtevom da se prestane sa nasiljem. Nakon ovog protesta, održana su još dva, a organizatori su najavili da će se protesti održavati svake subote dok vlast ne usvoji njihove zahteve kao što su prisustvo opozicije na javnom servisu, vraćanje oduzetih penzija, ukidanje lažnih diploma, ali i otkrivanje nalogodavaca ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.