Redakcija “Južnih vesti” / Foto: “Južne vesti”

Policija od novinara “Južnih vesti” tražila da otkrije svoje izvore

Niška policija saslušala je novinara “Južnih vesti” Stefana Markovića po prijavi portparolke opštine Medijana i zatražila od njega da otkrije izvor informacija za tekstove o malverzacijama u toj niškoj opštini.

Kako navodi portal “Raskrikavanje”, Markoviću je na teret stavljeno posedovanje ličnih podataka (jedinstvenih matičnih brojeva) portparolke, kao i vozača predsednika opštine. “Južne vesti” ističu da je Marković od svojih izvora dobio informacije i dokumente na osnovu kojih je dalje od opštine tražio ugovore o radu zaposlenih, između ostalih i portparolke i bivše novinarke Dušanke Kitanović i vozača predsednika opštine Nenada Gičevskog. Tražene ugovore Marković nikada nije dobio, ali je zato juče dobio poziv na saslušanje, na kome mu je policija tražila informacije o tome odakle mu njihovi lični podaci. Tom prilikom je, između ostalog, policija zahtevala od Markovića da otkrije svoj izvor, što je on odbio. “Kad sam rekao da lične podatke imam iz dokumentacije koje su mi dostavili izvori, u policiji su insistirali da im otkrijem njihov identitet. Kad sam odbio da to učinim, policajac je kratko prokomentarisao sa: ‘Pa ne znam da li to može’. Osim toga, pitali su me i da li sam te podatke na bilo koji način koristio i zloupotrebljavao“, kazao je Marković za “Raskrikavanje”. Redakcija “Južnih vesti”, prema rečima zamenika glavnog i odgovornog urednika Aleksandra Stankova, ovo tumači kao „pritisak, pokušaj cenzure i demonstraciju sile lokalnih funkcionera i njihovih poslušnika“. “Jasno je da je Kitanovićevoj, koja je nekad bila novinarka, u ovom slučaju od navodnog neovlašćenog posedovanja ličnih podataka važnija informacija kako ih je i od koga novinar dobio“, kazao je Stankov, dodajući i da su novinari “Južnih vesti” od istih izvora prethodnih nedelja saznali da se „u opštini Medijana sprovode Gestapo istrage i potrage za nekima koji nam dostavljaju informacije o malverzacijama nadležnih“.

Inače, “Južne vesti” ranije su pisale da je šefica Odseka za poslove razvoja i odnosa sa javnošću Dušanka Kitanović u februaru ove godine godine dobila posao mimo konkursa. Napominje se da njoj nije prvi put da se tako zapošljava u ovoj jedinici lokalne samouprave, jer je 2013. godine dobila posao u Medijani pre raspisivanja konkursa. Praksa spornog zapošljavanja, ističe se, nastavljena je i kasnije u opštini Medijana, što je utvrdila i inspekcija. Međutim, uprkos nalogu inspekcije da se otpusti višak zaposlenih, predsednik opštine Nebojša Kocić pronašao je način da ih vrati na posao i to kroz program stručnog osposobljavanja. Novinari “Južnih vesti” pisali su o čitavom nizu problema i malverzacija u najvećoj niškoj opštini, od stupanja nekadašnjeg člana DS, sada SNS Nebojše Kocića na njeno čelo.