Savet bezbednosti / Foto: FoNet/TV FoNet

Vučić pozvao UN da preuzmu veću ulogu u dijalogu Beograda i Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je juče Ujedinjene nacije da u budućnosti preuzmu veću ulogu u dijalogu Beograda i Prištine.

“Nemamo ništa protiv dijaloga pod pokroviteljstvom EU, ali potrebno nam je veće učešće UN u tom procesu i moramo da vidimo – neke mere Prištine moraju da se povuku. Iz kog dokumenta Priština crpi pravo na vojsku”, upitao je Vučić u Savetu bezbednosti, koji je, na zahtev Srbije, sinoć održao sednicu povodom odluke Prištine da formira vojsku Kosova. S druge strane, predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da se formiranjem vojske Kosova ništa vanredno nije desilo. “Odluka vlasti u Prištini nije u suprotnosti ni sa Rezolucijom1244, ni sa Ustavom Kosova, ni sa Ahtisarijevim planom, ni sa međunarodnim pravom”, kazao je Tači. Ambasadori pet stalnih članica Saveta bezbednosti izneli su različite stavove o odluci Prištine da transformiše Kosovske bezbednosne snage u oružane snage. Dok su Velika Britanija i SAD navele da ta odluka Prištine nije protivna pravu, Rusija je ocenila da je reč o bezakonju. Predstavnik Francuske izrazio je zabrinutost zbog situacije na Kosovu, a ambasador Kine istakao da Peking poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

A prema pisanju “Kohe ditore”, kosovska vlada dostavila je ambasadama Kvinte u Prištini nacrt sporazuma o normalizaciji odnosa sa Beogradom u kome se kao preduslov napretka u dijalogu navode međusobno priznanje i poštovanje postojećih granica. Kako se ističe, nacrt sporazuma sa 18 poglavlja biće ove nedelje dostavljen i poslanicima kosovske skupštine. Prema nacrtu sporazuma, u koji je N1 imao uvid, Srbija i Kosovo bi se međusobno priznale kao suverene države koje pristaju da se podržavaju u međunarodnim organizacijama, uključujući UN. Srpska zajednica na Kosovu imala bi specifična prava garantovana ustavom i zakonima koji mogu biti izmenjeni samo glasovima većine manjinskih poslanika. Kosovo će uspostaviti Zajednicu srpskih opština u skladu sa ustavom, ali će njen statut biti podnet Ustavnom sudu na procenu, navodi se u nactu sporazuma. Takođe, Kosovo se obavezuje da uspostavi multietničku policiju, a u opštinama u kojima su Srbi većina, komandire policijskih stanica i podstanica postavljaće MUP po preporuci lokalnih vlasti. Srpska zajednica imaće pravo na sopstvene medije i na informisanje na sopstvenom jeziku, a vlasti Kosova se obavezuju da ne ometaju aktivnosti srpske zajednice u lokalnim, regionalnim i međunarodnim nevladinim organizacijama. Srbi će imati pravo na najmanje dva zamenika ministra, dvoje sudija Ustavnog suda i dva člana Pravosudnog saveta, kao i na 15 odsto sudija Vrhovnog suda, jedno mesto člana Centralne izborne komisije i mesto potpredsednika opština u kojima nisu u većini. Beograd i Priština formirali bi zajedničku ratnu arhivu u kojoj bi se prikupljali dokazi o žrtvama rata, ratnim zarobljenicima, žrtvama seksualnog nasilja i drugoj društvenoj i materijanoj šteti. Srbija bi pojačala napore u istraživanju i procesuiranju ratnih zločina protiv kosovskih Albanaca, a Kosovo bi prihvatilo primenu obaveza i ustavnih i pravnih odredbi Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu.

A Evropska unija je juče ponovo, na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Kosova, izrazila žaljenje zbog odluke Prištine da uvede takse na robu iz Srbije i BiH i zatražila njihovo momentalno povlačenje.