Saša Janković / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Saša Janković se povlači iz aktivnog političkog života

Povlačim se sa mesta predsednika Pokreta slobodnih građana (PSG) i Građanskog bloka (GB) 381 i iz aktivnog političkog života, izjavio je juče dosadašnji predsednik PSG i GB 381 Saša Janković.

On je kazao da to čini jer, istakao je, neće da deli ljude koji svi podjednako žele da uklone opasan i kriminalizovan režim koji je oteo državu. “Srbija je naša zajednička domovina i ja neću biti prepreka najbitnijem cilju. Takođe, hoću da budem kristalno jasan: smatram da zamena jedne greške drugom, makar i manjom, ne donosi prave promene. To je rađeno proteklih 30 godina i rezultate toga danas živimo. Osećaj odgovornosti i iskrenosti mi nalažu da u tome ne učestvujem”, rekao je Janković. Napomenuo je da veruje da do bolje Srbije vode političke ideje PSG-a i GB 381, dodajući da oseća krivicu zbog nedostatka rezultata. “Osećam krivicu zbog nedostatka rezultata, što naš program, vrednosti i drugačiji način shvatanja politike, uprkos ogromnom radu i žrtvama sjajnih ljudi oko mene, ne dobijaju zamah, već Srbija opet kreće u krug”, rekao je Janković. Navodeći da je teško biti trezven i racionalan u vremenu u kome su pogažene sve ljudske vrednosti građanskog društva, ocenio je da je još teže izgledati normalno u srpskoj politici, u kojoj ništa nije onako kako izgleda da jeste. “Nemam dilemu da li su ciljevi koje smo postavili vredni borbe i nastaviću je kao običan član PSG i na druge načine. Živela sloboda, živela Srbija”, poručio je Janković.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević izjavio je da se iskreno nada da je postupak Jankovića početak nove prakse kad političar oseti da nije ispunio očekivanja i ostvario ono što su bili njegovi ciljevi. “Da se to ne shvati kao neka vrsta poraza već odgovornosti prema biračima, što bi bilo logično, a ne kao šansa da se preko nekog drugog, možda, napravi neka druga politička organizacija”, rekao je Milivojević za “Betu”. A politički analitičar Vladimir Goati kazao je da je za njega iznenađujuće da je Janković, “kao političar koji ima kredibilitet u opoziciji”, odlučio da podnese ostavku na mesto predsednika PSG i Građanskog bloka 381 i da se povuče iz aktivnog političkog života. “U politici je, činilo mi se, dosta korektno nastupao i bio veoma, veoma aktivan. Meni je iznenađenje da čovek, koji ima kredibilitet u opoziciji, odlučuje da napusti političku arenu”, kazao je Goati, podsećajući da je Janković prethodno dobro obavljao funkciju zaštitnika građana.