Brisel / Foto: Pixabay.com

Sukob policije i demonstranata protiv Pakta o migracijama u Briselu

Policija je upotrebila suzavac i vodene topove da rastera demonstrante koji su se juče okupili oko sedišta Evropske unije u Briselu da protestuju zbog usvajanja UN Pakta o migracijama.

Na protestnom skupu, koji su lokalne vlasti prvobitno zabranile zbog straha od nasilja, okupilo se oko 5.000 ljudi. Visoki belgijski sud poništio je zabranu navodeći pravo na mirne proteste. Policija u Briselu saopštila je da su neki od demonstranata postali nasilni kada je od njih zatraženo da se raziđu. Inače, belgijska vlada morala je da bude rekonstruisana prošle nedelje zato što se najveća koaliciona partija usprotivila odluci premijera Šarla Mišela da potpiše Pakt o migracijama, neobavezujući UN dogovor, čiji je cilj da obezbedi organizovanu međunarodnu migraciju. Skup je organizovala grupa ekstremno desničarskih organizacija. “Naš narod na prvom mestu”, “Dosta nam je, zatvorene granice” pisalo je na plakatima, a demonstranti su pozivali i na ostavku belgijskog premijera Šarla Mišela. Posle mirnog početka demonstranti su počeli da gađaju policiju različitim predmetima i da uništavaju fasade zgrada Evropske unije, a policija je potom uzvratila suzavcem i vodenim topovima, prenosi “Frans pres”.

Kontraskup koji je organizovala grupa organizacija koje pozivaju da se ne stigmatizuju migranti okupila je oko 1.000 ljudi u drugom kvartu Brisela, navela je policija.