Han i Mogerini / Foto: FoNet/EK Foto

“Evropski komesari pisali Haradinaju zbog tarifa”

Evropska komisija (EK) ponudila se Prištini i Beogradu da pomogne u prevazilaženju krize izazvane nakon što je kosovska vlada uvela takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kako se ističe, 12. decembra kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju pismo su poslali visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, komesar nadležan za pitanja proširenja Johanes Han, kao i komesarka nadležna za trgovinska pitanja Sesilia Malmstrom. U pismu u koje je RSE imao uvid “izražava se spremnost EK da se stvori jedan format ‘skrojen po meri’ za Kosovo i Srbiju”, u cilju “što hitnijeg pronalaska konkretnog i praktičnog rešenja za sva trgovinska pitanja na relaciji Priština – Beograd”. Prema navodima u pismu, jedan od elemenata u rešenju obuhvatio bi i predlog da se odrednica UNMIK u CEFTA sporazumu zameni odrednicom “Kosovo*” (sa zvezdicom), kao i šire pitanje modernizacije i revitalizacije sporazuma CEFTA. Međutim, pre toga, u pismu se traži od prištinske strane da unapred dokaže konkretnu spremnost da se pronađe rešenje. “Kao gest dobre volje, kako bi se olakšao početak ovih razgovora, pozivamo vašu vladu da suspenduje primenu povećanja tarifa, pre predstojećeg sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, kao privremenu meru dok se ne pronađe rešenje za identifikovane probleme”, navodi se u pismu. Kako saznaje RSE, Haradinaj je ovu ponudu odbio, nazvavši je “zakasnelom”. Inače, u Briselu se danas održava redovni godišnji sastanak o Stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, a za sutra je zakazan isti format sastanka sa Srbijom. Zato predstavnici EK smatraju da bi ova nedelja bila idealna za poček rešavanja krize oko tarifa. Haradinaj će, kako saznaje RSE, predvoditi delegaciju Kosova i trebalo bi da se sastane sa Mogerini i Hanom.

Šef kabineta premijera Avni Arifi izjavio je, komentarišući pismo, da Vlada Kosova ni na koji način nije promenila svoju politiku. On je na svom “Fejsbuk” nalogu napisao da ne može da komentariše ni sadržaj pisma, ni odgovor premijera Ramuša Haradinaja, ali može da kaže da Vlada nije promenila svoju politiku ni u pogledu takse, ni u odnosu na druge stavove u vezi sa statusom.