Crta posmatračka misija/Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

“Crta”: Loš kvalitet izbornog procesa u Lučanima, zabeleženi pritisci

Kvalitet izbornog procesa u Lučanima bio je veoma loš, dok atmosfera izbornog dana nije bila u skladu sa standardima za slobodne i fer izbore, jer su zabeleženi pritisci na birače, posmatrače i članove biračkih odbora.

Ovo je ocena “Crta” posmatračke misije, koja je izborni proces u Lučanima pratila preko dugoročnih posmatrača, koji su to činili tokom cele kampanje, a juče je 120 ljudi posmatralo sva biračka mesta u toj opštini. “U okolnostima gde se na lokalnim izborima vodi funkcionerska kampanja, vrše pritisci na birače i beleže brojne nepravilnosti, nije omogućeno izražavanje slobodne volje građana”, ocenio je Raša Nedeljkov, šef “Crta” posmatračke misije. Kako je saopšteno, na lokalnim izborima u Lučanima glasalo je ukupno 11.738 birača, odnosno 71 odsto građana upisanih u birački spisak, što je rekordna izlaznost na lokalnim izborima u ovoj opštini od 2004. godine. Lista “Aleksandar Vučić – Zato što volimo Lučane i Dragačevo” osvojila je 66,9 odsto glasova (27 mandata), “Savez za Srbiju – Savez za Dragačevo – Milan Radičević” 9,7 odsto (četiri mandata), Grupa građana „Jedan tim“ – Ivica Vukićević sedam odsto glasova (dva mandata) i “Ivica Dačić – SPS – Bolja Srbija” 5,7 odsto (dva mandata). Ističe se da su, kada je reč o kvalitetu procesa glasanja tokom izbornog dana, veće nepravilnosti zabeležene na 12 od ukupno 43 biračka mesta. U pitanju su nepravilnosti kao što su glasanje bez ličnih isprava, kršenje tajnosti glasanja, nekorišćenje nevidljivog spreja i UV lampe, kao i slučajevi vođenja paralelnih evidencija glasača na biračkim mestima. Na još 11 biračkih mesta primećene su manje nepravilnosti, poput nepravilno uređenih biračkih mesta, korišćenja promotivnog materijala izbornih lista u krugu manjem od 50 metara i upotrebe mobilnih telefona na biračkim mestima. Takođe, mobilni timovi “Crta” posmatračke misije, koji su pratili atmosferu i dešavanja van biračkih mesta, u toku dana su primetili više od 200 automobila sa registarskim tablicima iz drugih mesta (Pančevo, Novi Sad, Vršac, Beograd, Kosovska Mitrovica) kao i vozila bez registarskih tablica. Vozila su kružila po Dragačevu, zadržavala se u blizini skoro svih biračkih mesta, a neidentifikovane osobe iz vozila komunicirale su sa biračima i članovima biračkih odbora. Zabeleženi su i pritisci na “Crtine” posmatrače. Prilikom obilaska biračkog mesta Grab, mobilnom timu “Crte” isečene su gume na automobilu i nepoznata lica sprečila su akreditovanim posmatračima pristup biračkom mestu. U Kotraži su neidentifikovana lica ispred biračkog mesta legitimisala birače, dok su na dva biračka mesta posmatrači “Crte” bili izloženi verbalnim napadima od strane članova biračkih odbora.

“Crta” podseća da je njena posmatračka misija pratila predizbornu kampanju u sve četiri opštine – Lučanima, Kuli, Kladovu i Doljevcu. Ocenjeno je da je izborna atmosfera bila obeležena intenzivnom funkcionerskom kampanjom, koju je pratila i zloupotreba javnih resursa. “Kandidovane liste građanima se nisu obraćale kroz konkretne programe i poruke. Umesto nuđenja programa od strane lokalnih izbornih lista, republički funkcioneri vodili su intenzivnu lokalnu kampanju, dok je opozicija svoje poruke svodila samo na napade na vladajuće stranke. Predizborna kampanja bila je obeležena atmosferom pritisaka i pretnji na birače i izborne aktere, koji su bili najizraženiji u Lučanima”, saopštila je “Crta”.